Versenyképesség Kerekasztal: a válságkezelés innovációk nélkül nem megy

Hírek2020. szept. 25.D.J.

A jövőben fel fognak értékelődni a tudásalapú ágazatok - hangzott el a "Versenyképesség, innováció" kerekasztal-beszélgetésen, melyre az 58. Közgazdász Vándorgyűlés keretében került sor.

A pandémia minden céget rákényszerített arra, hogy elinduljon a digitalizáció útján. Olyan hazai KKV-k is megvetették a lábukat az online térben, amelyeknek eddig nem is volt digitális lába. Ám ez koránt sem jelenti azt, hogy ezzel máris beléptünk az innováció aranykorába. Sajnos a vállalatok jelentős részét csak a kényszer terelte a világháló felé. Amint a járvány elül valószínűleg vissza fognak térni a régi ügymenetükhöz – erről is szó esett az 58. Közgazdász-vándorgyűlés egyik kerekasztal-beszélgetésén, mely a „Versenyképesség, innováció” címet kapta.

Itt Pongrácz Ferenc a Tungsram Csoport innovációért felelős ügyvezető igazgatója elárulta, hogy egy-két oktatási intézmény kapcsán voltak negatív tapasztalataik.

Előfordult, hogy nagy nemzetközi egyetemekkel, ha innovációról volt szó sokkal könnyebben meg tudtak állapodni, mint néhány hazai iskolával. Pongrácz Ferenc szerint a pályázati rendszer miatt is elkényelmesedett néhány hazai intézmény. Ugyanis sok kutatási pénzhez lehet jutni úgy, hogy közben nincs elvárás, hogy a fejlesztések gazdaságilag is hasznosak legyenek.

Csath Magdolna a Szent István Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora viszont ehhez hozzátette: ahhoz, hogy a magyar felsőoktatási intézmények tartani tudják a lépést a nagy nemzetközi társaikkal több forrásra lenne szükség. Például a tanároknak lehetőséget kéne biztosítani, hogy részt tudjanak venni a nemzetközi konferenciákon. Mindehhez hozzátette: az innovatív magyar cégek száma egyébként is túl alacsony. A fejlesztéseket pedig sokszor megöli a bürokrácia.

Hiába születnek jó ötletek, ezeket nagyon nehéz átültetni a gyakorlatba.

A hazai innovációs környezetet is értékelték a résztvevők. Czakó Erzsébet a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint egy 10-es skálán Magyarország ezen a téren egy 5-öst érdemel, mivel nagy a lemaradásunk. Pongrácz Ferenc és Jónás László a Design Terminal üzletfejlesztési vezetője ennél jóval pozitívabbnak ítélte a helyzetet. Jónás László hozzá is tette: az utóbbi időben pozitív tendenciák indultak el. Az egyetemekkel is egyre könnyebb együttműködni.

Abban mindenki egyetértett, hogy a válságból csak akkor lehet igazán kitörni, ha az innovatív fejlesztéseket nem hanyagoljuk el. A jövőben ugyanis fel fognak értékelődni a tudásalapú ágazatok.