Olaszország új gazdasági minisztere kizárja, hogy feladják az eurót

Hírek2018. jún 11.Növekedés.hu

Olaszország új gazdasági minisztere, Giovanni Tria kizárta, hogy feladnák az eurót és kijelentette: figyelmét a költségvetési hiány helyett inkább a szerkezeti reformokra fordítja. „A kormány pozíciója világos és egyöntetű” idézi a Politico.eu hírportál az olasz Corriere della Sera olasz újságot, amelyben az ország populista kormányának esküje utáni első jelentős nyilatkozat megjelent. „Szóba sem került, hogy tervet dolgozzunk ki az euró elhagyására” mondta Giovanni Tria gazdasági miniszter. Hozzátette: „a kormány eltökélt, hogy megakadályozza bármilyen, a távozás irányába ható piaci feltétel kialakulását”. Úgy tűnik, a miniszter nyilatkozata a pénzügyi piacok bizalmának megerősítését célozta. El akarta oszlatni azokat az aggodalmakat, amelyek az Európai Bizottságban és más EU tagállamok kormányaiban vetődtek fel azzal kapcsolatban, hogy az új olasz adminisztráció euró-ellenes lépésekre készül és össze akar csapni Brüsszellel. Giovanni Tria elmondta a Corriere munkatársának: a kormány stratégiája „növekedés és foglalkoztatás” központú lesz egy olyan programmal, „amely szerkezeti reformokon alapul”. Olaszország „előrehaladást akar elérni az európai kormányzati program számos elemében és a bank-unió megvalósításában is.” Tény azonban, hogy a múltban a kormányzó koalíció több tagja, így Matteo Salvini, az új belügyminiszter is bírálta az európai valutát. Mások pedig egy népszavazás gondolatát vetették fel arról, hogy Olaszország lépjen ki a pénzügyi unióból. A győztes pártok által alakított koalíció először egy euro-szkeptikus közgazdászt, az eurót nyíltan kritizáló Paolo Savonát javasolta a gazdasági miniszteri pozícióra. Giovanni Tria azt követően kapta meg a megbízatást, hogy Sergio Mattarella  olasz köztársasági elnök Savona kinevezését megvétózta.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.