Olümpia romvárost is fenyegeti a tűzvész

Hírek2021. aug. 6.Növekedés.hu

Folyamatosan tombol a tűz a Peloponnészoszi-félszigeten, Olümpia romváros közelében is. Legkevesebb harminc települést és két gyerektábort evakuáltak, két tűzoltót és egy helyi lakost égési sérülésekkel, további egy embert légzési rendellenességek miatt kórházba szállítottak - írja az Euronews.

Kirjakosz Mitszotakisz görög miniszterelnök a tűzvész által sújtott területekre látogatott és biztosította az embereket arról, hogy az állam nem engedi el a kezüket.

Sajnos annak ellenére, hogy fejenként több légi tűzoltó eszközzel rendelkezünk, mint bármely más ország, ezeket az eszközöket lehetetlen az ország minden részén azonnal bevetni. Ha eljön az ideje – és hamarosan így lesz – az állam a tűzzel sújtott területeken élők mellé áll. Megvannak a jogi keretek arra, hogy kártalanítsuk azokat, akiknek az otthona, a fái, a termése a lángok martalékává vált

– mondta a görög miniszterelnök.

Napok óta harcolnak az erdő- és bozóttüzekkel a tűzoltók Evián is, a szigeten szükségállapotot hirdettek, a lakosságot evakuálták.

Fenyőerdők, házak, autók égnek a tűzben, a lángokat a tűzoltóknak mindeddig nem sikerült megfékezni.

Görögország különböző részein az elmúlt napokban már több mint 150 erdő- és bozóttűz ütött ki a tomboló, 40 fok feletti hőség és a viharos szelek miatt.