Ön kinek adja adója 1 százalékát?

Hírek2018. ápr. 7.Növekedés.hu

Május 22-ig dönthetjük el, hogy kinek ajánljuk fel személyi jövedelemadónk 1+1%-át.

Magánszemélyként idén is rendelkezhetünk afelett, hogy a megfizetett adónk 1+1%-át melyik regisztrált szervezetnek, egyháznak, vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak adományozzuk. Az első 1%-ot felajánlhatjuk például egy állatvédő szervezetnek, betegségmegelőzést segítő alapítványnak, vagy akár egy gyermekmentő szervezetnek. A +1%-ot az elismert egyházaknak és kiemelt költségvetési előirányzat, a Nemzeti Tehetség Programnak adományozhatjuk. Az szja 1+1% felajánlása az adófizető számára nem jelent költséget, a kedvezményezetteknek azonban felbecsülhetetlen értéket jelent. Hogyan ajánlhatjuk fel adónk 1+1%-át? A jogosult civil szervezetek, egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzat megtalálhatók a a NAV honlapján. Az felajánlásról – függetlenül attól, hogy a 2017-es személyijövedelemadó-bevallásunkat hogyan nyújtjuk be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhetünk. De fontos, hogy ezt legkésőbb 2018. május 22-ig tehetjük meg. A benyújtás módjai:
  • a személyijövedelemadó-bevallás részeként (elektronikusan, vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen),
  • az e-szja felületen az online kitöltő programmal
  • a bevallástól elkülönülten (elektronikusan, vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen vagy a munkáltató közreműködésével)
Ha a munkáltató vállalja, hogy összegyűjti a dolgozói rendelkező nyilatkozatát, úgy azokat május 10-ig kell átadni a munkáltatónak lezárt borítékban, ragasztott felületen aláírva.  A rendelkező nyilatkozatán bárki jelezheti hozzájárulását, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek. Az szja 1% felajánlására jogosult civil szervezetek listája itt érhető el. Az szja +1% felajánlására jogosult egyházak és a kiemelt előirányzat listája itt érhető el.