Önnek dízeles autója van? - Van egy rossz hírünk

Hírek2018. júl 6.Növekedés.hu

Egy új tanulmány szerint 2030-ra az EU autópiacán a dízel-motoros járművek részesedése 5 százalékra esik vissza. A levegő-minőséggel és a szennyezőanyag-kibocsátással kapcsolatos aggodalmak már eddig is visszaütöttek a dízel-motoros autók értékesítésére, az AlixPartners tanácsadó cég szerint azonban a piacvesztés gyorsulni fog.  A cég adatai szerint a dízelek aránya az európai piacon 2015 és 2017 között már visszaesett: 52 százalékról 45 százalékra csökkent. A dízel visszaszorulása azonban még nehezebbé teszi, hogy az EU eleget tegyen a széndioxid-kibocsátás tekintetében megjelölt célkitűzésnek. Az üvegház-hatású gázok, különösen a széndioxid - kibocsátás csökkentésére irányuló EU törekvések a dízelt inkább környezetbarátként kezelik, mint a benzint. Bár a dízel-olaj valamennyivel több szenet tartalmaz, összességében egy átlagos dízel-jármű széndioxid-kibocsátása alacsonyabb. A dízel ugyanakkor általában több nitrogén-oxidot és apró részecskét termel – olyan kicsiny korom-szemcséket, amelyek bejutnak az emberi tüdőbe. "Az EU gépjármű-flottájának 2021-re évi 4,6 százalékos széndioxid kibocsátás - csökkentést kell elérnie. A tanulmány szerint azonban a 2017. évben a széndioxid mennyisége 0,3 g/km-el növekedett. Az AlixPartners úgy véli: az autógyárak egy „technológiai választással” szembesülnek: a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentést célzó kihívásra az „egyetlen válasz” az elektromos, illetve a hibrid járművek alkalmazása. A közvélemény bizalmát aláásta a Volkswagen szennyezőanyag-kibocsátási botránya is. A 2015-ös évben derült ki, hogy a dízel-motorokat olyan szoftverrel szerelték fel, amelyek célja a szennyező anyag-tesztek eredményeinek meghamisítása volt.  A Motor-gyártók és Kereskedők Szövetségének (SMMT) adatai szerint a dízel-motoros járművek értékesítése májusban 23,6 százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjának adataitól az Egyesült Királyságban. Május volt a 14. egymást követő hónap, amikor a brit piac e szegmense zsugorodott. A 2017-es év egészében az új dízel-autók iránti igény 17 százalékkal csökkent. Befolyásolta a keresletet a dízel járművek magasabb adója is. A 2017. évi költségvetés részeként a brit kormány adót vetett ki azokra az új dízel-motoros járművekre, amelyek a legújabb szennyezőanyag-kibocsátási előírásoknak nem tesznek eleget. A dízel-autók első évi úthasználati adóemelése áprilisban lépett hatályba és 2021-ig marad érvényben.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.