Orbán: Átállunk a tömeges oltásról a készenléti oltásra, év végéig 17 millió adag vakcinánk lesz

Hírek2021. jún. 4.Sz.A.

Tömeges oltásról készenléti oltásra áll az ország, ezért mindenkit a minél gyorsabb oltásra biztatott Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Az első oltások száma alacsony: tegnap több mint 11 ezren kapták meg az első oltásukat, és 82 ezren a második oltást - mondta el Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Tegnap 26 életet vesztettünk el, az új fertőzöttek száma 269, jelenleg mintegy 64 ezren fertőzöttek, küzdenek a betegséggel - tette hozzá.

Kiemelte: majdnem 17 millió adag vakcinánk lesz még az év végéig, oltásbiztonságban vagyunk, senkinek nem kell agggódnia egy esetleges új hullám miatt.- Ugyanakkor nem tudjuk, meddig védettek az emberek, ezért be kellett szerezni vakcinát egy esetleges újabb oltásra - fogalmazott a kormányfő.

Eddig a lakosság 54 százaléka kapta meg első oltást, 38 százalék pedig második oltást. Két és fél millió ember azonban még nem regisztrált, ezért átállunk a tömeges oltásról a készenléti oltásra, mert a jelenlegi rendszer nagyon megterhelő az egészségügy számára - hangsúlyozta.

Néhány százezren átestek a betegségen, és későbbre tervezik az oltást, de jobb lenne minél hamarabb beoltatni magukat - mondta.

A fiatalok oltásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy türelemre van szükség, nagyon óvatosnak kell lenni. - Nem akarjuk elzárni a szülőket a lehetőségtől, de nem is indítunk oltási kampányt. Tudományos szempontok alapján kell döntést hozni a 12-14 évesek oltásáról, egyelőre azonban még tart az erről zajló tudományos vita - fogalmazott.

Az utazásokkal és a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban elmondta: még nem tudjuk, hogyan működik majd az uniós oltási kártya.

Mindenesetre a magyar digitális védettségi kártya elektronikus fejlesztése jelenleg is zajlik a Belügyminisztériumban. Június 15-ig fel kell vinni a digitális kártyára változatra a második oltást, valamint azt, hogy milyen fajta oltást kapott, így szinkronban leszünk az uniós kártyával, ami elvileg július elején indulhat.

A gazdasági helyreállításról elmondta: lassan visszatér a gazdaság a normális kerékvágásba, eddig gazdaság védelemre koncentráltunk, ezt most felváltja a helyreállítás.

Időt, szabadságot és pénzt nyertünk azzal hogy jól sikerült az oltási kampány. Innentől kezdve az egyéni felelősségen van a hangsúly, az oltások száma már csak a személyes döntésen múlik, mert amit a közösségi felelősség diktált, azt megtettük. Az egészségügy kiemelkedően teljesített a járvány idején, büszkének kell lennünk az orvosainkra, ápolóinkra, nem pedig leszólni az egészségügyet - tette hozzá.

A hátrányból előnyt kívánunk kialakítani, az országvesztést nem fogjuk elfelejteni, de akiket elszakítottak tőlünk, azokkal sikerült megőrizni a lelki közösséget - mondta a nemzeti összetartozás napja kapcsán. Egyre több szomszédunkkal egyre jobb kapcsolatokat ápolunk, a külpolitikánk lényege, hogy barátokat gyűjtsünk.