Orbán Viktor: Még több családtámogatási elem jöhet

Hírek2022. jan. 28.Sz.A.

Elsődleges szempont a magyarok biztonsága, mindig kell lennie elegendő oltásnak és tartaléknak. Ráhagyással dolgozunk, a készletek egy része lejár, így jobb ha elajándékozzuk, mintha megsemmisítenénk - mondta el a kormányfő a szegényebb országoknak adományozott vakcinákkal kapcsolatban.

A keleti vakcinákról szólva hangsúlyozta: nem szolgáltathatjuk ki magunkat egy nyugati klubba tömörülő gyógyszergyárak csoportjának, ezért több lábon kell állnunk, máshonnan is kell vakcinákat beszereznünk, így láthatóvá tehetjük, hogy nem vagyunk zsarolhatóak.

Infláció és árbefagyasztás

Egyes termékek árának befagyasztásáról szólva kiemelte: normális esetben nem kell beavatkoznia az államnak az árak alakításába, de vannak rendkívüli helyzetek, amit nem tudnak kezelni a piaci élet szereplői.

A világgazdaság azonban belépett egy magas inflációs korszakba, a Balkánon például kétszámjegyű a pénzromlás üteme.

Amíg nem térünk vissza egy alacsonyabb inflációs környezethez, addig is meg kell élni, ki kell fizetni az élelmiszer és benzin árát, ez áll az árbefagyasztás hátterében - fogalmazott.

Az infláció mögött a legnagyobb részben közreműködő ok az energiaárak emelkedése, ami zömében politikai döntések miatt alakult ki.

Mint mondta, Brüsszelben a klímavédelem és energiapolitika terén hibákat vétettek, ennek is eredménye a magas energiaár.

A klímapolitika szempontja nem írhatja felül a szociális szempontokat, ezért nem lehet tovább emelni az energiaárakat, ahogy azt bizonyos uniós tervekben lehet olvasni.

- Spanyolországban és Franciaországban most vezetik be a rezsicsökkentést, részben a magyar mintára. Az energiaár a gáz- és a villanyár a legolcsóbbak közé tartozik Magyarországon a többi európai országhoz képest - fogalmazott a kormányfő.

Családtámogatások

A magyar gazdaság szereplői egyre erősebbek, ennek érdekében egy jó adózási és bérrendszert alakítottunk ki, ami természetesen mindig lehet jobb is. A minimálbér ma magasabb, mint a baloldali kormányok idején az átlagbér volt. 

A családpolitikai támogatásokról szólva kiemelte: a rendszer minden elemét egymáshoz illesztve dolgoztuk ki, a támogatási modell példátlanul fejlett, de még mindig bővíthető, a következő négy évben újabb elemekkel bővíthető. 

- Azt szeretnénk, hogy egy idő után anyagi előny is származna abból, ha valaki több gyereket vállal, mert az a meggyőződésünk, hogy a saját gyerekeinkre szeretnénk hagyni az országot - mondta.

- Tavaly a magyar gazdaság fantasztikusan teljesített, miközben meggyötört minket a vírus. A gazdaság erősen húzott, ennek eredménye a tavalyi hat százalék feletti növekedés, ami lehetővé teszi a 13. havi nyugdíj és az szja visszaadását is - tette hozzá.

Csúcstalálkozó Putyinnal

Az orosz-magyar kapcsolatokról szólva kiemelte: szeretné megnövelni a szállítandó gáz mennyiségét, és a gazdasági kapcsolatok erősítése szerepel a találkozó napirendjén.

Az ukrán-orosz konfliktusról elmondta: cél a béke, ezért úgy megy Moszkvába február elején Putyin elnökkel találkozni, hogy előtte egyeztet az uniós vezetőkkel.