Véget ér a járvány valaha? Szakértők arról, hogy mi jöhet az omikron után

Életmód2022. jan. 28.D.J.

Valószínűleg a járványkezelés terén az átütő fordulatot majd az hozza el, ha a COVID-fertőzést már gyógyszeres úton is könnyedén lehet majd kezelni.

Európa néhány országában a legújabb járvány-hullám már elkezdett csillapodni. Az Egyesült Királyságban a friss napi fertőzöttek száma úgy 20 napja esik, de a tetőzés jelei látszanak például Spanyolországban és Olaszországban is. Vagyis, ahogy lehetett sejteni Dél-Afrika példája után: az omikron gyorsan jön viszont majdnem ilyen hamar át is vonul rajtunk.

Bár a világjárvány most már lassan 2 éve tart, sajnos a szakértők még mindig nem tudták igazán kiismerni a COVID-vírus viselkedését.

Legalábbis az amerikai virológus Shane Crotty azt mondta: már az is meglepő volt, hogy az omikron úgy 50 mutáció után is ennyire hatékony maradt.

Szétrombolta az előítéleteinket arról, hogy mekkora tere van a vírusnak a változáshoz. […] Kiderült, hogy a vírus sokkal rugalmasabb, mint azt sokan gondoltuk és ez aggodalomra ad okot.

Mondhatjuk, hogy a biológiai lottón az omikronnal némileg szerencsénk volt, mert az adatok mind azt mutatják, hogy ez a mutáció kevésbé halálos mint a delta, de sajnos semmi sem garantálja, hogy a következő variánssal hasonló mázlink lesz.

Crotty szerint lehet hinni benne, hogy a koronavírus idővel törvényszerűen veszít majd a halálos erejéből, de ezek az elméletek a tündérmesék világába tartoznak.

Más kutatók így a fertőző betegségek egyik amerikai szakértője Jacob Lemieux is azt hangsúlyozta, hogy a szakértők még mindig a sötétben tapogatóznak:

Azt hiszem, sok tekintetben [mi tudósok] éppúgy meg vagyunk lepve, mint a társadalom többi tagja, hogy az omikron látszólag a semmiből ilyen gyorsan el tudott terjedni.

De a pesszimizmusukat nem mindenki osztja.

A Pennsylvaniai Egyetem vakcina-szakértője Scott Hensley szerint például megvan rá az esély, hogy az omikron hullám lesz az utolsó és utána visszatérünk a maszkok nélküli világba, ahol a nagy rendezvények nem számítanak problémásnak. Ebben segíthet, ha a lakosság jó része vagy be lesz oltva vagy átesik most az omikronon. Hensley szerint:

Egyikünk se gondolja, hogy a vírus el fog tűnni, viszont ezután kevesebb lehetősége lesz arra, hogy megváltozzon, mivel kevesebb gazdaszervezetbe tud bejutni és szaporodni.

A derülátók sorát gyarapítja az Egészségügyi Világszervezet európai részlegének a vezetője Hans Kluge is, aki szerint Európában az omikron visszavonulása után egy nyugalmi időszak veheti kezdetét.

Bár ősszel a vírus visszatérhet, szerinte az öreg kontinensen ez már nem feltétlenül kell azt jelentse, hogy ezzel együtt a járvány és a szigorú korlátozások is visszajönnek.

Hogyan lesz vége a járványnak?

Globális szinten a pandémiának véget vetne, ha a Föld lakosságának a túlnyomó része be lenne oltva, de erre a gyakorlatban az elmúlt két év alapján nincs túl sok esély.

A vakcina-ellenes hangok annyira erősek, hogy a megfelelő átoltottság elérése rengeteg országban a lehetetlennel határos. Dél-Afrikában, ahol elsőként azonosították a legutóbbi domináns variánst az omikront, például a lakosságnak kevesebb mint a harminc százaléka van teljesen beoltva. Pedig pont Dél-Afrikában még lenne is keret az oltások felpörgetésére, csak hogy a lakosság ellenáll.

Ezért valószínűbb, hogy az átütő fordulatot világszinten majd az hozza el, ha a COVID-fertőzést már gyógyszeres úton is könnyedén lehet majd kezelni.

A szakemberek nagy reményeket fűznek a Pfizer tablettájához, amelynek az alkalmazását az Európai Gyógyszerügynökség tegnap hagyta jóvá. A klinikai vizsgálatok alapján közel 90 százalékos a hatékonysága. Viszont ebből a gyógyszerből egyelőre még komoly hiány van a világban.

Emellett készülnek univerzális vakcinák is, amelyeket bármely variáns ellen be lehet vetni, elvileg még olyanok ellen is, amelyek meg sem születtek. Viszont ezeknek a készítése roppant időigényes. Valószínűbb, hogy a pandémia kimúlik mire elkészülnek.