Orbán Viktor: Betonszilárdságú a biztonságunk

Hírek2022. márc. 4.Sz.A.

Magyarország menedék most az Ukrajnából menekülőknek, akiknek 70-80 százaléka továbbmegy. Magyarország biztonsága betonszilárd, időben elkezdtük a honvédelemfejlesztési programunkat. Stratégiai nyugalomra van szükség, nem szabad belesodródni a háborúba - mondta el Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A magyar-ukrán határon kialakult menekülthelyzetről szólva Orbán Viktor elmondta:

amit most látunk, az még csak a válság eleje,

a belső-ukrajnai területről is egyre több menekült érkeznek, eddig 140 ezren jöttek Magyraországra.

- Kárpátalja jelenleg még nem katonai terület, ha itt is háború lesz, sokkal több menekülttel kell majd számolni - fűzte hozzá.

Mint mondta, az ideérkezők 70-80 százaléka továbbmegy, a harmadik országbelieket hazareptetjük, és vannak, akik egy ideig velünk lesznek, így étkezést, lakhatást, a gyerekeknek iskolát kell biztosítani. 

Kiemelte:

Magyarország menedék,

mindenkit befogadunk, szállást és enni adunk, de aki tartósan itt marad, annak - a magyarokhoz hasonlóan - három hónap után munkát kellene vállalnia. Ezzel kapcsolatban a kormány egyeztet a munkaadókkal.

A menekültekkel kapcsolatos uniós segítségről szólva elmondta: ha beszélni kell, Brüsszelre lehet számítani, ha cselekedni kell, akkor a nemzetállamokra lehet csak számítani. - A déli határkerítésre sem adtak egy fillért sem, most is magunkra számíthatunk - tette hozzá.

V4-es közös stratégia kell a menekültkérdésben

- A háború kárvallottjai mi is leszünk, a lengyelekkel, szlovákokkal, románokkal együtt. A háború kárait a szomszédok is megfizetik, ezért is voltunk mindig a béke pártján. A probléma megoldására egy közös V4-es menekültstratégiát kell kialakítanunk, nem várhatunk Brüsszelre - tette hozzá.

A háború okozta geopolitikai átrendeződésről kiemelte:

amit most látunk, az Németország újrafelfegyverzése,

a második világháború óta az volt a jellemző, hogy a hiányzó német haderőt az amerikai pótolta Európában, ez most változik.

Honvédelmi fejlesztés

A hazai honvédelmi fejlesztésekről kiemelte: gyenge ember nem kap békét, ez a saját és a szövetségeseink erejéből jöhet. - A NATO akkor véd meg minket, ha mi is teszünk a saját védelmünk érdekében. Egy hadiipart felfejleszteni sok évbe telik, mi időben elkezdtük a honvédelmi programot - mondta.

A háborús fenyegetésről szólva úgy fogalmazott, hogy

betonszilárdságú biztonságunk van, csak akkor lehet bajunk, ha belesodródunk a háborúba.

- Stratégiai nyugalomra van szükség, nem szabad belesodródnunk a háborúba, ezért nem küldhetünk sem fegyvereket, sem katonákat Ukrajnába - hangsúlyozta.

Gazdasági kockázatok

1. Az Oroszország ellen hozott európai szankciók okozta károk enyhítésén kell dolgoznunk, ezek a szankciók a magyar cégeknek is fáj.

2. Az energiaárak megemelkedése is veszélyforrás, eddig 50-60 százalékos emelkedés volt, a lakosságot védő rezsicsökkentés pénzbe kerül, amit elő kell teremteni.

3. A magas infláció felét az energiaárak adják Európában: a kormány a jegybankkal együttműködve az infláció megfékezésén dolgozik.

4. Középtávú kockázat, hogy a gazdasági növekedés kisebb lehet a háború miatt. Minél hamarabb ér véget a háború, annál kisebb lesz a veszteségünk.