Gulyás Gergely: Megszűnik a maszkviselési kötelezettség

Hírek2022. márc. 3.Sz.A.

Sem fegyvert, sem katonákat nem küldünk Ukrajnába. Magyarország biztonsága az első, érdekünk az, hogy ne sodródjunk bele a háborúba. Hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség, és kivezetjük a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos intézkedéseket is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

Elítéljük Oroszország katonai beavatkozását, a háború nem megoldás - mondta Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. Nem engedünk át sem fegyvereket, és nem küldünk katonákat Ukrajnába - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint egyrészt komoly az esélye, hogy a határon  való átlépés után megsemmisíthetik a fegyverszállítmányokat, másrészt Kárpátalja biztonsága szempontjából is ez a helyes lépés.

Menekültek

Minden Ukrajnából érkező menekültet beengedünk, az átléptetés gyorsabb, mint a lengyel vagy a szlovák határon. A határátkelő helyeken a beléptetést a rendőrség végzi, a háború kitörése óta 120 ezer ember lépte át a magyar-ukrán határt.

Maszkviselés eltörlése

Hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség, és kivezetik a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos intézkedéseket - mondta el Gulyás Gergely. Mindez a járvány enyhülésével magyarázható, bár még nem tudni, lesz-e hatodik hullám, a járványszakértők mindenesetre optimisták.

Az egészségügyi veszélyhelyzetet azonban továbbra is fenntartja a kormány. Kivezetik azt a szabályt is, hogy a munkáltató előírhatja a kötelező oltást, ez alól csak az egészségügyi és szociális terület jelent kivételt. Tehát a tanárokra sem érvényes a kötelező oltás - mondta el kérdésre válaszolva.

Segélyszervezetek munkája

A kijevi nagykövetség elköltözött Lembergbe, ahogy ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezt már bejelentette.

Nagyon sok segélyszervezet vesz részt a menekültek ellátásában, így pédául a Katolikus Karitász, a Magyar Vöröskereszt a Máltai Szeretetszolgálat, és az Ökumenikus Szeretetszolgálat. A karitatív szervezeteknek a kormány a munkájukhoz 1,3 milliárd forintot különített el.

Hat segítségpontot nyitott meg a kormány a határ közelében, itt a karitatív szervezetek munkatársai is segítenek.

Kiemelte: az első biztonságos ország Magyarország az orosz-ukrán háborúban, ez a kormányzati álláspont a korábbi menekültválságok idején is ugyanez volt.

A kárpátaljai szervezetekkel egyeztet a kormány, 600 millió forint értékben küldtek élelmiszert, higiéniai termékeket, nemrég pedig 140 millió forintos egészségügyi szállítmány indult Ukrajnába.

- Magyarország célja a béke, ezért örömmel biztosítunk teret a béketárgyalásoknak - tette hozzá Gulyás Gergely.

Szankciók

Az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban kiemelte: a háború árát nem fizethetik meg a magyar, illetve az európai emberek, ezért is merülnek fel véleménykülönbségek a szankciók ügyében.Mint mondta, nem fájhatnak nekünk jobban a szankciók, mint azoknak, akik ellen irányulnának: ilyen például a gázszállítás és a paksi atomerőmű kérdése. Évi 260 ezer forint körüli többletterhet jelentene ugyanis egy magyar családnak egy átlagos háztartás esetében, ha nem lenne atomenergia - tette hozzá.

- Az elmúlt hét év is mutatta, hogy a krími háború után meghozott szankciós intézkedések nem hoztak eredményt - fűzte hozzá. A Krím utáni szankciókkal nem tudtuk elkerülni a háborút, ezért nem megfelelő megoldások voltak a szankciók.

Gáztározók feltöltöttsége

A gázellátással kapcsolatban kiemelte: a hazai stratégiai gáztározók feltöltöttsége 54 százalékon áll, ez sokkal magasabb, mint a nyugat-európai tározók szintje. A többi uniós államnál ez a szint sokkal alacsonya: 14-24 százalék körüli.

A közép-európai térségben több ország teljes egészében Oroszországtól veszi a gázt, ezért is fontos, hogy a gáz kifizetésére fennmaradjon a lehetőség. Az EU ezért úgy fogadta el az orosz bankok SWIFT-rendszerből történő kizárását, hogy erre a kérdésre tekintettel volt.

Kérdésre válaszolva elmondta: ha a gázcsapokat elzárná Oroszország, akkor is jónéhány hónapra elegendő készletünk van, az alternatív energiaforrások azonban drágábbak a gáznál.

Alapvetően az energiaellátás diverzifikálásában érdekelt a kormány, de a cseppfolyós gáz ára jelenleg magasabb, mint a földgáz ára.

A háború gazdaságra gyakorolt hatása

Hangsúlyozta: nem tudjuk, meddig tart a háború, komoly szankciókról döntött az EU, ezek Magyarországnak is kárt okoznak, ennek ellenére jól teljesít a magyar gazdaság.

Mint mondta, abban bíznak, hogy a magyar gazdaság különösebb sérülések nélkül vészeli át a háborús időszakot. A tőzsdei kilengéseknek nincs gazdasági alapjuk, mert a magyar gazdasági és pénzügyi fundamentumok erősek.

Az élelmiszerellátásról szólva kiemelte: Magyarország termelékenysége az agráriumban is nőtt, így mintegy 22 millió embert tudnánk ellátni búzából.

A haderőfejlesztéssel kapcsolatban megjegyezte: már évekkel korábban elkezdtük a haderőfejlesztési programunkat, sajnos az idő igazolta a döntés helyességét. 

Kiemelte: az infláció emelkedik a rezsicsökkentés ellenére is, de nem reális az évi 9 százalékos infláció, a jegybank is ennél alacsonyabb, hat százalék körüli inflációval kalkulált a legutóbbi előrejelzésében.