Orbán: A családi adóvisszatérítésről ki kell kérni az emberek véleményét

Hírek2021. jún. 11.Sz.A.

A legnagyobb terhet a családok vitték a válság után, ezért nekik kell visszaadni az adót, erről konzultációban kérdezzük meg az embereket - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

Ha a nyitás sikerül, akkor a nyugdíjasok is részesülnek ebből. A családi adó visszatérítés arról szól, hogy a válság alatt a legtöbb terhet a családosok vitték, nekik kell odaadni az adóvisszatérítést - mondta el Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában.

Az átlagjövedelem szintjéig járna ez a visszatérítés, de ehhez szükséges lesz az emberek véleményét kikérni, mert ilyen megoldásra még soha nem került sor - tette hozzá.

Nagy változások lesznek a világgazdaságban, amely más lesz a pandémia után, mint előtte, és ehhez a kihíváshoz alkalmazkodni kell. A járványok és a népvándorlások korát éljük, ezért a konzultációban a gazdaság mellett e két témáról is szó lesz. 

A bevándorlási kérdéssel kapcsolatban kiemelte: migránshadak dörömbölnek a szárzaföldi és a tengeri útvonalakon. Az illegális határátlépést megpróbálók száma idén már 38 ezernél tart, tavaly pedig 10 ezer körül volt alakult ez a szám.

- Nem csak az illegális migrációt kell elutasítani, hanem a járvány miatt minden migrációt, erről is szó lesz a konzultációban - tette hozzá.

- A kiinduló pont a kormány felfogása szerint, hogy nincs jó migráció, mindenkinek ott kellene boldogulnia, ahol megszületett, abban kell segíteni, hogy mindenki ott élhessen jó minőségű életet, ahol született. Nyilván van olyan helyzet, hogy háború miatt menekülni kell, de akkor egy időre kell segítséget adni. Nem letelepedésről, átmeneti segítségnyújtásról van szó ilyenkor. Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni és megosztani másokkal - fogalmazott.

A vállalkozások összefogásával kapcsolatban hangsúlyozta: a szűkösség és a baj nem elszigetelődést eredményez, hanem az emerek közötti kapcsolatok is szeretetteljesebbé válnak, jobban számíthatunk egymásra.

A vállalkozásokat segítő kedvezményes hitelekről szólva elmondta: mennek fel az árak, az olaj ára is, ezért a jegybank lehetőségei nyilvánvalóan beszűkültek, hogy olcsó hiteleket folyósítson.

A Kavosz segítségével indulnak majd új kedvezményes hitelek, ebben az iparkamara fog segíteni.

Az oltásokkal kapcsolatban kiemelte: mintegy 137 ezer ember nem vette fel a második oltást, egy részük egészégügyi okból még kivár, de aki nem veszi fel a második oltást, el fogja veszteni a védettségi igazolványát.

A 200 ezer forintra emelkedő minimálbérrel és bérminimummal kapcsolatban hangsúlyozta: azokat kell segíteni, akik a legnehezebb helyzetben van, de vigyázni kell, hogy eközben a hazai kis- és középvállalatok ezt ki is tudják gazdálkodni, és meg tudják tartani a munkahelyeket.