Orbán Viktor: Az emelés a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik

Hírek2021. dec. 10.Sz.A.

Módosítani kellett a költségvetés, hogy ki lehessen fizetni a magasabb nyugdíjakat - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Kiemelte: a pontos elszámolás jelenti a hosszú barátságot, ezért januárban a nyugdíj 5 százalékkal emelkedik, és ez a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik.A gazdaság jó teljesít, ezért van miből adni, de csak olyat lehet szétosztani, amit megtermeltünk. Béremelésből sosem elég: sokan élnek nehezen, még azoknak is meg kell számolniuk a fizetést, akik a középosztályban vannak - mondta a béremelésekről.

Járványhelyzet

A kiskorúak oltásával kapcsolatban kiemelte: december 15-e után kezdődik itthon a gyerekek oltása,szerdától lehet regisztrálni. A vírus hullámokban jön, a terjesztők között a gyerekek is ott vannak, ezért fontos felvenni az oltást - fogalmazott.

A legfrissebb koronavírus adatokról elmondta: tegnap 6684 új fertőzöttet regisztráltak, csökkent a kórházban kezeltek száma, - jelenleg 6939 ápolnak kórházban - és a lélegeztetőgépen ápoltak száma is, emellett 166 lelket vesztettünk. 

Összességében a helyzet valamelyest javul, most lehetünk a járvány csúcsán, vagy talán egy kicsit lejjebb - tette hozzá.

- Nincs más orvosság csak az oltás, ha nem lesznek elegen beoltva, csak kiskarácsonyunk lesz, kevesebben ülhetjük körül a karácsonyi asztalt - fogalmazott.

Az oltási kampánnyal kapcsolatban közölte: 51 660 oltást vettek fel tegnap, ebből 42 453 harmadik oltás volt.

Bevándorlás: az Alkotmánybíróság döntésére várva

Az európai bevándorlási kérdéssel kapcsolatban kiemelte: mindenhol fontos ez a kérdés, többek között Franciaországban is, ahol az elnökválasztási kampányban többen is azt kérik, hogy lehessen népszavazást tartani a bevándorlásról.

Az európai békeidőkben alkották meg a bevándorlással kapcsolatos törvényeket: a nyugat-európaiak belevágtak egy nagy kísérletbe, és jobb országot hittek abból, ha beengedik a bevándorlókat.

Ennek a kísérletnek a veszélye, hogy ha nem sikerül, nem lehet később visszacsinálni, ilyenkor tehát "legjobb a józan észre és a természetes emberi ösztönökre hallgatni".

- Jelenleg a magyar bevándorlási szabályok szembenállnak a brüsszeli bürokraták döntésével, erről mond most véleményt az Alkotmánybíróság - tette hozzá. A fizikai határ mellé egy jogi határzárra is szükség van.

Kiemelte: meg kell változtatni a brüsszeli bevándorlási szabályokat, és ezzel több más nemzet is egyetért, mert a szabályokat az élethez kell igazítani.