Végre itthon és a környékünkön is javul a járvány-helyzet

Egészség2021. dec. 10.D.J.

A napi új fertőzöttek átlagos száma másfél hete esik Magyarországon.

Másfél éve még meg volt az illúzió, hogy komolyabb odafigyeléssel hamar magunk mögött tudhatjuk a világjárványt. Mostanra viszont kénytelenek vagyunk hozzáedződni a gondolathoz, hogy a COVID egy ideig nem megy sehova. Helyette újra és újra felüti a fejét és rátelepszik a mindennapokra.

Amikor a járvány épp tombol akkor az egyik nagy kérdés persze az, hogy végre mikor kezd el már tetőzni az aktuális hullám. A legfrissebb adatok alapján itthon lehet már bizakodni.

A napi új fertőzések hét napos átlaga múlt hétfő óta esik. A taglalt mutató 10 146-ról most csütörtökre leesett 7 310-re.

Napi új koronavírus fertőzöttek száma Magyarországon

Forrás: JHU CSSE, Google

Sajnos, ahogy ilyenkor lenni szokott a napi halálozási adatok az új fertőzésekhez képes csak később kezdenek csökkenni. Itt még az elmúlt napokban is emelkedést regisztráltak. Szerencsés azonban, hogy a kórházi ápoltak száma már másfél hete enyhén csökkenő tendenciát mutat, így mindenképp bizakodásra adnak okot a javuló fertőzési adatok. Ám az egészségügyet még így is jó ideig le fogja terhelni a most zajló hullám.

De elmondható, hogy a számok alapján már látni a fényt az alagút végén. Legalábbis egész addig, amíg nem jön a nyakunkba a soron következő hullám.

Régiós COVID helyzet

Hasonló pozitív fejleményeket látni a szomszédainknál is. Az osztrák fordulat mondjuk nem különösebben meglepő, hisz Ausztriában drákói szigorral léptek fel a járvánnyal szemben. A "sógoroknál" kijárási tilalmat rendeltek el. Teljesen mindegy ki kapott vakcinát és ki nem: most hétvégéig az otthonát mindenki csak indokolt esetben hagyhatja el.

Napi új koronavírus fertőzöttek száma Ausztriában

Forrás: JHU CSSE, Google

Csehországban kicsit más a helyzet: ugyan lehet étterembe menni és rendezvényekre járni, de az efféle luxussal csak azok élhetnek, akiknek van oltási igazolása. Adam Vojtěch egészségügyi miniszter arra kérte a cégeket, hogy ha lehet ne tartsanak karácsonyi bulikat.

Már csak azért se mert például Norvégiában épp a hasonló partik miatt romlott a járványügyi helyzet.

Napi új koronavírus fertőzöttek száma Csehországban

Forrás: JHU CSSE, Google

Mindenesetre a cseheknél, úgy tűnik, hogy a járvány már elkezdett tetőzni. A szlovákoknál sem nő már a napi új fertőzöttek száma, de az egészségügy továbbra is roppant leterhelt. Náluk még a múlt hónap végén rendeltek el egy két hetes lezárást, amely miatt a nem létszükségletű üzleteknek be kellett zárnia.

Erre már csak azért is szükség volt, mert a kórházi helyzet annyira leromlott novemberre, hogy már nem jutott mindenkinek lélegeztető. Ezért az orvosoknak kellett mérlegelnie, hogy kit kötnek rá a gépekre. Szlovákiában mindenesetre mától az oltottak már kicsit szabadabban mozoghatnak. Mehetnek például edzőtermekbe és sípályákra.

Ami Romániát illeti: a déli szomszédunk pokoli hónapokon van túl. Októberben és novemberben annyi volt a halott, hogy a temetők alig bírták tartani a tempót a járvánnyal. Viszont a negyedik hullám náluk jóval előbb lódult meg, mint a többi régiós országban így a vége is előbb köszöntött be.

Másfél hónap alatt a napi új fertőzöttek hét napos átlaga Romániában úgy 15 ezerről leesett 1247-re.

Viszont a következő hullám még mindig komoly bajokat okozhat az országban, hisz a lakosság átoltottsági aránya továbbra is alacsony: alig haladja meg a 40 százalékot.

Napi új koronavírus fertőzöttek száma Romániában

Forrás: JHU CSSE, Google