Orbán: Atombombát akarnak ledobni a magyar gazdaságra az olajembargóval

Hírek2022. máj. 6.Sz.A.

A hazai energiabiztonságot is veszélyezteti, és drágulást hozna az oroszországi olajszállítmányok megszűntetésével kapcsolatos uniós embargó terve, ami felér egy atombombával - mondta Orbán Viktor kormányfő. Az új kormány szerkezete jelentősen fog változni, május végén lehet új kabinet.

Az olajembargó egy közös európai akaratot eröltet rá különböző adottságú országokra, és megbontotta a Versailles-ben nemrég létrehozott európai egységet, ami a nemzeti érdekeket is figyelembe veszi az energiaellátásban - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Magyarországra csak csővezetéken érkezhet gáz, ez egy adottság. A javaslat, ami ezt nem veszi figyelembe felér egy Magyarországra ledobott atombombával - fogalmazott a kormányfő.

Az energiellátásról szolva kiemelte: Horvátországból érkezhet több olaj, de ehhez a horvátoknak meg kell növelni a kapacitásukat. A hazai olajfinomítók orosz olajra lettek tervezve, így az embargó bevezetése miatt a finomítókat át kell alakítani, ami több száz milliárd forintot jelent, és az átalakítás után drágább lesz az olaj.

Összességében több ezer milliárd forintba kerül a hazai energetikai ellátási rendszer átalakítása, modernizásálása, erre elvileg ad az Unió pénzt, de ez még nem érkezett meg. A most kért változtatás 4-5 évet vesz igénybe, a háború pedig most van.

Az embargós javaslattal kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország véleménye most ugyanannyit nyom a latba, mint a többi államé, és egységes döntésre van szükség, tehát amíg nincs megoldva a magyar energiakérdés, addig nincs magyar hozzájárulás ehhez a tervhez.

- Nem vétózni, hanem együttműködni szeretnénk az EU-val, a magyar érdekeket nem figyelembe vevő javaslatot vissza kellett küldeni Brüsszelbe. Várjuk az új javaslatot - fogalmazott.

Az olaj- és gázembargó bevezetésével vége van a rezsicsökkentésnek is, most a magyar rezsicsökkentésért folytatunk harcot - tette hozzá.

Az Európai Bizottság javaslata nem csak energia-drágulást hozna, hanem energia-hiányt is okozna.

Az eddig meghozott öt szankciós csomagról úgy látja, hoy nagyobb bajt okoznak az európai gazdaságban, mint korábban gondolni lehetett.

- A szankciókról már korábban is az volt a magyar álláspont, hogy az orosz energiaimportnál van piros vonal van, a többi szankciót eddig megszavazta Magyarország - mondta.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban hangsúlyozta, hogy most már Kárpátaljára is belőttek, tehát ez a terület is "lőtávolságba került". - Ezért is ki kell maradni a fegyverszállításokból és a háborúból - tette hozzá.

Az új kormány egy nagyon megváltozott környezetben jön létre, ezért megváltozik a kormány szerkezete és sok új szakemberre is számít a kormányfő. A kormányalakításra előreláthatólag május végéig kerülhet sor.