Orbán: Magyarország nem csatlakozhat az orosz gázra, olajra kivetett szankciókhoz

Hírek2022. márc. 9.MTI

Nem lehet szó arról, hogy Magyarország csatlakozzon az Egyesült Államok által kivetett energiaszankciókhoz, mert Magyarországnak továbbra is szüksége van a gázra és olajra, amely Oroszországból érkezik - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

Világossá tettem, mi nem tudjuk követni az Egyesült Államok példáját. Ők tegnap kivetették a szankciókat ezekre a termékekre, ez Magyarország számára elviselhetetlen terhet jelentene, ezért nem lehet szó arról, hogy mi csatlakozzunk ezekhez a szankciókhoz, továbbra is szükségünk van a gázra és olajra, amely Oroszországból érkezik

- fogalmazott a kormányfő a Facebookra feltöltött videójában.

Közölte: ezen a héten egész Európában "diplomáciai nagyüzem van", közép-európai miniszterelnökökkel kedden Londonban tárgyaltak, szerdán az Európai Tanács elnökével, csütörtökön pedig az összes uniós miniszterelnökkel tárgyalnak Párizsban.

Hangsúlyozta:

erőfeszítéseik középpontjában a béke megteremtése áll, de legalább ennyi energiát kell szentelniük a gazdasági következményekre is.

Kijelentette: a háború miatt kivetett szankciók gazdasági következményei súlyosak, de ha a szankciókat kivetik az olajra és a gázra, amelyet Oroszországból hoz Európa, akkor a következmények még sokkal súlyosabbak lennének.

Kiemelte:

Magyarországot ráadásul aránytalanul terhelnék, hiszen az összes Magyarországon elfogyasztott gáz 85 százaléka érkezik Oroszországból, a magyar háztartások 85 százalékát működtetik gáz alapon, és az üzemanyagot olajból állítjuk elő, amelynek 64 százaléka pedig szintén Oroszországból érkezik.