Orbán: Csak harmadik oltással lehet oltási igazolványhoz jutni

Hírek2022. jan. 21.Sz.A.

Az eddigi védettségi igazolványt oltási igazolvány váltja fel, ennek feltételei pedig változnak február 15-én. Csak harmadik oltással lehet oltási igazolványhoz jutni, vagy azzal, ha a második oltás óta nem telt el hat hónap- mondta el Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Az omikron egy új kihívás, a szakemberek véleménye szerint sokkal gyorsabban terjed mint a korábbi variánsok, de az ereje kisebb - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió ma regggeli műsorában.

Mindez az új koronavírus adatokon is látszik: a lélegeztetőgépen lévők száma csökken, a kórházban ápoltak száma pedig lassabban emelkedik, mint a fertőzötteké.

Az új járványhullám miatt február 15-én új szabályok lépnek érvénybe: csak az a 18 éven felüli magyar minősül oltottnak, aki már megkapta a harmadik oltást is, vagy a második felvétele óta nem telt el több mint hat hónap. Oltási igazolvány lesz a védettségi helyett, a karanténkötelezettség pedig 7 napra csökkent, de ha valaki 5 nap után negatív tesztet produkál, annak véget ér a karantén.

Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak.

Oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét.

A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.

Regisztráció nélkül lehet oltáshoz hozzájutni csütörtökön és pénteken délután, valamint szombaton is a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben.

Az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását - írja a koronavírus.gov.hu oldal.

A harmadik oltás felvételével ismét 80-90%-ra emelhető a védettség. A megerősítő oltás a 12-17 éves korosztályban is felvehető.

Ahogy azt a kormány már bejelentette, a negyedik oltás is már kérhető,  akár a most zajló oltási akciók keretében is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a 3. oltás beadása óta már eltelt 4 hónap.