Orbán: Kína elfordította a világ egyensúlyát

Hírek2023. júl. 22.MTI

A világ erőegyensúlya elmozdult, és ennek súlyos következményeit nyögjük most - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn. A kormányfő úgy fogalmazott: az Európai Unióról az a benyomásunk alakulhat ki, hogy szorongás gyötri és bekerítve érzi magát.

A kormányfő a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) rendezvényén tartott beszédében kiemelte: a második világháború után 80 évig a világban erőegyensúly létezett, és ez az időszak "nekünk, magyaroknak két részből állt".

Volt az első 45 év, amikor "az angolszászok odaadtak bennünket a szovjet kommunistáknak - zárójel: akkor még nem voltak olyan finnyásak az oroszokra, mint manapság -," és volt a második, eddig 33 év,

amikor "szabadon, katonai megszállás, Szovjetunió és kommunisták nélkül élhettünk" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: 80 évig a világ egyensúlya nem bomlott meg, mert a Szovjetuniót sikerült háború nélkül kivezetni a történelemből. Most azonban Kína elfordította a világ egyensúlyát - tette hozzá.

A miniszterelnök arról beszélt: a jelenlegi folyamatok Ázsiának és Kínának kedveznek, legyen szó gazdaságról, technológiai fejlődésről vagy éppen katonai erőről.

"Kína teljes nagyhatalmi öltözetben áll előttünk" - fogalmazott.

Van civilizációs hitvallása - ő a világegyetem központja -, van távlatos terve - újra naggyá tenni Kínát -, van középtávú programja - visszaállítani azt a dominanciát Ázsiában, amely megvolt, mielőtt megjött volna a Nyugat.

Az egymillió dolláros kérdés, hogy elkerülhető-e az összeütközés Kína és az Egyesült Államok között - jelentette ki a miniszterelnök,

hozzátéve "az igazság az, hogy ez a nagyfiúk dolga. Ebben nekünk nem osztottak lapot".

"Mi csak annyit mondhatunk, hogy most valami olyasmit kellene tenni, amire még nem volt példa, a nagyoknak el kellene fogadni, hogy két nap van az égen. (...) A szembenálló feleknek, egyenlő feleknek el kéne egymást elismerniük, függetlenül attól, hogy mik az éppen aktuális erőviszonyok" - fogalmazott.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: az Európai Unióról az a benyomásunk alakulhat ki, hogy szorongás gyötri és bekerítve érzi magát. Az Európai Unió jól látja magát, egy gazdag és gyenge unió, amely lázadozó világot lát maga körül, "zavaros lárma, régi sérelmek, sok éhes száj, óriási fogyasztás" - sorolta és kitért az Európába indulni készülő milliókra.

Rámutatott: a Nemzetközi Valutaalap országlistája azt jelzi 2030-ra, hogy az első tízből kiesik a ma még ott lévő Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország, és a ma negyedik Németország a tizedik helyre csúszik vissza.

Ez a realitás - összegzett, hozzátéve: a félelem, a bekerítettség érzés az Európai Uniót az elzárkózás felé tereli, megijedt a versenytől.

Az uniót egy kiöregedett boxbajnokhoz hasonlította, aki mutogatja a bajnoki öveit, de többet már nem akar bemenni a szorítóba. Mindebből egy gazdasági, politikai és kulturális gettóba való zárkózás következik - mondta a kormányfő.

A kormányfő azt mondta: abban reménykedik, hogy a 2024-ben esedékes európai parlamenti választás és az azt követő hatalmi pozíció-újraosztást követően

"egy számunkra kedvezőbb egyensúlyi helyzet lesz Európában".

Kitért rá: a visegrádi négyek (V4) ellen támadást intéztek a föderalisták, "az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki". Van esély, hogy gyarapodjon a szuverenisták tábora, hiszen Olaszországban ilyen kormány alakult, "Ausztriában is mozog valami, holnap pedig választás lesz Spanyolországban" - tette hozzá.

Az új magyar alkotmány az a dokumentum, amely "a legnyilvánvalóbban megkülönböztet bennünket az Európai Unió többi országától", hiszen az európai országok liberális alkotmányainak a középpontjában az "én" áll, míg a magyar alkotmány középpontjában a "mi" áll - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn.