Élelmiszerhiány fenyeget Ukrajnában, gyerekkórházat bombáztak az oroszok

Hírek2022. márc. 9.Sz.A.

Az ukrán kormány az éhezés kialakulását szeretné elkerülni azzal, hogy azonnali exporttilalmat rendelt el a búzára. Kijev elővárosait lövi az orosz hadsereg, zajlik a lakosság kimentése. Mariupolban egy gyerekkórházat bombázott az orosz hadsereg. Eddig kétmillióan menekültek el otthonukból, 1945 óta nem volt példa ilyen nagyságrendű európai menekülthullámra.

Ukrajna betiltotta a búza exportját, mert egyre nehezebb megoldani a lakosság és a menekülők élelmiszer-ellátását - értesült az AP hírügynökség.

Az ENSZ becslései szerint az orosz invázió elől eddig kétmillió ember - melynek közel fele gyerek - hagyta el otthonát biztos menedéket keresve, és a lakosság ellátása az orosz csapatok által körbevett városokban is egyre nehezebben megoldható. A második világháború óta nem volt példa ilyen mértékű európai menekülthullámra - emlékeztet a lap.

Az ukrán kabinet döntésének célja, hogy megakadályozzák az élelmiszerhiány és éhezés kialakulását az országban.

Szerdán az orosz csapatok már Kijev elővárosait lőtték, jelenleg is zajlik a lakosság kimentése az elővárosokból - számolt be a hírügynökség kijevi tudósítója.

A városban lövéseket lehet hallani a tűzszünet ellenére, sokan a belvárosba mennek, hogy vonaton hagyják el Kijevet.

A BBC információi szerint eközben a bekerített Mariupol városában mintegy 400 ezer polgári lakos maradt, a város polgármestere szerint az orosz erők túszként használják a polgárokat, és akadályozzák az élelmiszer és humanitárius segítség eljuttatását az ostromlott városba.

A város szülészeti klinikáját bombázta ma az orosz haderő a BBC információi szerint. A támadásban 17-en vesztették életüket, nem tudni egyelőre, hány újszülött, csecsemő, kismama és orvos lehet köztük.

Mariupolban élelmiszerhiány fenyeget, a városnak legfeljebb 3-5 napra elegendő élelmiszertartaléka maradt.

Az orosz fél szerint az "ukrán nacionalisták" akadályozzák a mentést

Az ostromlott ukrán városokból az Oroszország irányába történő távozás megakadályozásával vádolta az "ukrán nacionalistákat" kedden Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője - írja az MTI.

"Az ukrán nacionalisták kegyetlenül elfojtanak minden kísérletet a humanitárius folyosókon keresztül Oroszországba történő kijutásra" - mondta Mizincev.A tisztségviselő szerint Kijev az ukrán félnek felajánlott 10 humanitárius útvonal közül csak egyet erősített meg, azt, amelyik Szumiból Poltaván át a lengyel határra vezet. Kijev Csernyihiv, Harkiv és Mariupol esetében azonban egyet sem. Mizincev szerint Szumiból mindössze 723 embert evakuáltak, köztük 576 indiai, 115 kínai, 20 jordániai és 12 tunéziai állampolgárt.

A vezérezredes szerint jelenleg a hivatalos Kijevenek nincs befolyása az Ukrajnában kialakult helyzetre, "minden alapvető döntést a nacionalisták és cinkosaik hoznak meg".

Az ENSZ és más nemzetközi szervezetek képviselőit az ukrán féllel történő összejátszással és az orosz fél alaptalan hibáztatásával vádolta meg.