Orbán rendkívüli intézkedéseket jelentett be

Hírek2022. máj. 25.Növekedés.hu

Különadókat jelentett be Orbán Viktor.

Ülésezett az új kormány, ezen áttekintették az ország gazdasági helyzetét - jelentette be Orbán Viktor, miniszterelnök a Facebookon. 

A háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet.

Ma a rezsicsökkentés védi a családokat, de az energia ára tovább emelkedik és egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat - emelte ki Orbán. Majd hozzátette: ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni.

Mindeközben az emelkedő kamatok és emelkedő árak révén a bankok és nagy multi cégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert - emelte ki

A kormány ezért úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi alapot, és egy honvédelmi alapot.

Innen fizetik majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit.

Kötelezik a bankokat, a biztosítókat és a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.

Az intézkedések 2022-23-ra vonatkoznak.

Orbán hozzátette, akik ebben a háborús helyzetben extraprofitra tesznek szert, azokat arra kérik, azoktól elvárják, hogy segítsék az embereket.

Ahogy vállalták, megvédik a családosokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket, a rezsicsökkentést meg fogják védeni - mondta végül a miniszterelnök.