Orbán: Trumpnak részletes tervei vannak, hogyan kell a háborúnak véget vetni

Hírek2024. márc. 10.MTI

Sulyok Tamás egy olyan köztársasági elnök, aki stabil, kiszámítható, ismert, és a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak - jelentette ki a miniszterelnök az m1 aktuális csatornának adott interjújában vasárnap, amelyben Donald Trump volt amerikai elnököt a béke elnökének nevezte.

A miniszterelnök az interjúban amerikai útjáról szólva közölte: elsősorban azért ment az Egyesült Államokba, mert Donald Trump, volt amerikai elnök meghívta, másodsorban pedig azért, "mert volt munka".

Tekintettel arra, hogy az amerikai-magyar kapcsolatok a politika világában ma kifejezetten rosszak - pedig szövetségesei vagyunk egymásnak -, a látogatás célja ennek helyreállítása is volt - jegyezte meg.

A mostani amerikai kormányzattal ez nem megy - jelentette ki, ennek okát abban látva, hogy Washingtonban háborúpárti kormányzat van, a demokraták adják az elnököt, és elkötelezettek a háború mellett.

Mi meg egy békepárti kormány vagyunk, tehát nem őrölünk egy malomban

- tette hozzá.

Ellenben Donald Trump a béke elnöke - hangsúlyozta Orbán Viktor, megjegyezve, hogy esetében nincs szó "zsákbamacskáról", hiszen már volt elnök, így pontosan tudni, hogy mi fog történni.

Donald Trump első négy évében lezárt háborúkat, és ő volt hosszú idő után az első olyan elnök, akinek ideje alatt nem indult háború - méltatta a korábbi amerikai elnököt Orbán Viktor.

Kijelentette: Donald Trump világosan megmondta, hogy célja békét teremteni az orosz-ukrán háborúban, és Magyarország sem szeretne mást, mint békét minél hamarabb, tűzszünetet és a háború lezárását.

Nem látok más olyan eltökélt, erős embert, aki képes lenne erre, mint Donald Trump

- fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy bár az amerikaiak általában az európai kultúrát és történelmet részleteiben nem ismerik, de annyit megértenek, hogy Ukrajnával Magyarország egy szomszédos ország, és ha a szomszédban háború van, az rossz.

Tudják azt is, hogy az erkölcsi megfontolások és a geopolitikai nézetek mellett csak a saját nemzeti érdekeinkből kiindulva is a békében kell, hogy érdekeltek legyünk, és ezért számíthatnak ránk a béketeremtésben - jegyezte meg.

Donald Trumpnak részletes tervei vannak arra, hogyan kell a háborúnak véget vetni, és ezek egybeesnek Magyarország érdekével

- mondta Orbán Viktor.

A kormányfő arról is beszélt, hogy amerikai útján nemcsak Donald Trumpnál volt, hanem a szakmai programját író Heritage Foundation konzervatív elemzőközpontban is tartott egy előadást. Ott ma úgy tekintenek Magyarországra, mint egy különleges helyre.

Úgy látják, Európa egy nagy, liberális, progresszív óceán, és abban van egy sziget, Magyarország, amely megpróbál másképp élni, gondolkodni, viselkedni, az ő nyelvükön szólva "konzervatív politikát csinál".

Magyarországnak azért van nagy tekintélye ma az Egyesült Államokban, mert megcsinált olyan dolgokat, amelyeket ők is szeretnének, csak nem megy - jelezte Orbán Viktor.

Ha Joe Biden nyerne, "az rossz lenne" - fűzte hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy bár Donald Trumpnál nem, de a washingtoni előadáson komoly kérdés volt Magyarország kelet és nyugat közötti híd szerepe.

Jelenleg Magyarországon a németek beruházási értéke 25 milliárd euró, az amerikaiaké kilenc, a kínaiaké is kilenc, a dél-koreaiaké pedig hat. Ma a kínai és amerikai befektetések egyensúlyban vannak, de a kínaiak nőnek, míg az amerikaiak elakadtak, tehát az Egyesült Államoknak, ha lépést akarnak tartani Kínával, növelniük kell Magyarországon a beruházásaikat - mutatott rá.

Orbán Viktor lát lehetőséget arra, hogy megválasztása után Donald Trump kereskedelmi megállapodást kössön a kínaiakkal.

Az pedig Magyarországnak jó lenne, ha az országon belül tudna együttműködni a német, a kínai, a dél-koreai meg az amerikai tőke, a nagyságrend növekedésével pedig a magyarok jóléte is javulna - tette hozzá.