Orbán Viktor: 80 ezer forint a nyugdíjprémium, és lesz nyugdíjkorrekció is

Hírek2021. okt. 1.Sz.A.

Ha a gazdasági növekedés egy bizonyos szintet meghalad, akkor nyugdíjprémiumot fizetünk, ennek összege 80 ezer forint lesz. 435 ezer ember ennél kevesebbre lenne jogosult, de ők is megkapják ezt az összeget a gazdaság jó teljesítménye miatt. Az szja visszatérítését 1 millió 900 ezer fő kapja meg jövőre - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában.

A magasabb infláció miatt nyugdíjkorrekciót is kapnak a nyugdíjasok, ennek összege a prémiummal együtt akár 100 ezer forint is lehet - hangsúlyoztat a kormányfő.

- Magyarországon a beszedett adóból fizetik a nyugdíjakat, a nyugdíj a munkájuk utólagos elismerése - mondta el az Idősek Világnapja kapcsán.

A 13. havi nyugdíj visszaépítésével kapcsolatban kiemelte: kétheti nyugdíjat vissza lehet adni a jövő év elején, de dolgozni kell azért, hogy az egész havi nyugdíjat is vissza lehessen adni. 

A munkabérek emelkedéséről szólva hangsúlyozta: annyi lesz most a minimálbér, mint a Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt az átlagbér.

Mint elmondta: az 5,5 százalékos gazdasági növekedés meglesz, "nagy ramazurinak kell történnie, hogy ez ne történjen meg".

Amit Matocsy György jegybankelnök kanyarban előzni stratégiának nevezett, sikerülhet - tette hozzá.

A nagyobb gazdasági növekedésből adódó többletjövedelmet a gyermekeket nevelők számára juttatjuk vissza,

összességében 1 millió 900 ezer ember, aki gyermeket nevel, visszakapja az szja-befizetésével.

Ennek jövő február közepén kell megtörténnie - az adóhivatalban ezen a feladaton már jó ideje dolgoznak.

A gázszerződésről szólva kiemelte: nincs elég gáz Európában, a gáz ára az egekben van, a tározók jelentős része nincs feltöltve, miközben nagy a gáz iráni igény. - Olyan emelések vannak Európában,amit mi el sem tudunk képzelni, örüljünk, hogy mi ebből ki tudtunk maradni - tette hozzá.

A gáz és az elektromos áram ára Magyarországon az egyik legolcsóbb úgy, hogy külföldről vesszük az energiát és a gázt is.

Az oroszokkal szembeni politikai kritikákat, ideológiai frázisokat és a gázellátást nem szabad összekeverni, az oroszokkal meg kellegyezni. A magyar tárgyalódelegáció sikere, hogy jó árat tudtak elérni a mostmegkötött megállapodásnál - fogalmazott.

Az ukránok szempontjait nem tudjuk figyelembe venni gázügyben: a magyar emberek érdekeit kell figyelembe venni, és mivel felőlük nem biztos az ellátottság, ezért dél felől fog érkezni a gáz nagy része.

- Évi 386 ezer forinttal költenének többet a magyar családok, ha Ukrajna felől érkezne a gáz - fűzte hozzá.

A hadügyi beszerzésekről szólva kiemelte: szükségünk van egy ütőképes hadseregre a határvédelem miatt is. A beszerzéseken kívül a katonákat is ki kell képezni, mindez pedig csak hosszú évek munkájával lehet elérni.

- Nincs nyájimmunitás a koronavírus esetében, a járvány mindenkit megtalál, aki nincs beoltva. Nem érdemes kockáztatni, mert nem az oltás a kockázat, hanem annak hiánya - fogalmazott a kormányfő.

A magyar határ védelmére eddig 590 milliárd forintot költött a kormány, a katonai-rendőri erő költségét és a kerítés költségét Brüsszel eddig teljesen figyelmen kívül hagyták. - Ha más kap határvédelemre, akkor mi is kaphatunk, a magyar honvédek munkájának is köszönhető, hogy kényelmes, nyugodt, polgári életet élhetnek Nyugat-Európában - fogalmazott.

A koronavírus esetek számának emelkedése kapcsán hangsúlyozta: jobb ha van harmadik oltás, mert meghosszabbítja a védettséget.

- 17 millió vakcina áll rendelkezésre év végéig, a kórházak és a szakemberek is fel vannak készülve a negyedik hullámra - hangsúlyozta.