Figyeljen erre: októberben óraátállítás lesz

Elemzések2021. okt. 1.D.J.

Hiába a sok ígérgetés, valószínűleg nem a mostani lesz az utolsó.

Az idő egyre rosszabb, a nappalok pedig egyre rövidebbek. Elkellenek most a jó hírek. Egy pedig éppen akad: hamarosan közeledik az a hétvége, amelyen a szokottnál kicsit tovább lehet húzni a lóbőrt. Október legvégén, vagyis 31-én vasárnap ugyanis nyerünk egy kis időt. Ezen a napon hajnali 3-kor kell majd 2-re állítani az órákat.

A hosszabb hétvégének azonban meglesz az ára: innentől még hamarabb fog esteledni. Október utolsó délutánján a Nap már fél ötkor le fog bukni a horizonton.

Pedig ha minden az eredeti Uniós tervek szerint ment volna, akkor az óraátállítgatást már magunk mögött kellett volna hagyjuk. Az EU ezt a procedúrát idén akarta felszámolni. A probléma csak az, hogy a tagállamok nem tudtak megegyezni, hogy a téli vagy a nyári időszámítást használják.

Ebben nyilván közrejátszott az is, hogy az utóbbi időben Európát roppant mód lefoglalta a koronavírus-járvány.

Az óraátállítás egy olyan sokadlagos kérdéssé vált, amellyel végül igazán senki nem akart foglalkozni.

A csehek az állandó halogatást annyira megunták, hogy pár hete úgy döntöttek elindulnak a saját útjukon és már most leszögezték, hogy náluk a következő öt évben továbbra is megmarad mind a téli mind a nyári időszámítás.

Az óraátállítás gondolatát egyébként már Amerika egyik alapítóatyja Benjamin Franklin is felvetette.

Ő arra jutott, hogy ha nyáron mindenki korábban kelne akkor lehetne spórolni a világításra használt gyertyákkal.

A nyári és a téli időszámításnak pedig végső soron épp ez, vagyis a spórolás volt a célja. A MAVIR-nak van egy olyan korábbi becslése, amely szerint a nyári időszámításnak hála évente 120 gigawatt-óranyi, vagyis körülbelül 6 milliárd forintnyi energiát takarítunk meg.

Magyarországon egyébként az óraátállítást a XX. században hol eltörölték, hol újra bevezették. 1980 óta viszont minden évben átállítjuk a vekkereket.

Csakhogy a váltás sokaknak a biológiai egyensúlyát is felborítja. Egy-két hétig is eltarthat amíg hozzászokunk az új időszámításhoz. Az átmeneti időben kifejezetten az átállás miatt van hogy emésztési problémák, alvás zavarok és fejfájás is jelentkezik.