Orbán Viktor: Novák Katalin a Fidesz államfőjelöltje

Hírek2021. dec. 21.Dajkó Ferenc Dániel

Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor az év utolsó kormányinfóján: Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz. Elhangzott az is, hogy jelentősen nőhetnek a pedagógus bérek. A koronavírus omikron variánsa elleni új Pfizer-vakcinából összesen 9 és fél millió adagot rendelt Magyarország, amiből másfél milliót szánnak a gyermekeknek.

Nehéz év volt a 2021-es

Nagyon nehéz év volt a 2021-es, megviselte az egész világot, így Magyarországot is - fogalmazott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Kormányinfón. Azonban mindenképp örömteli, hogy idén már van hatékony eszköz a védekezésre a kezünkben - hangsúlyozta. Így az elszigetelésre és a karanténra építő védekezésről átállhattunk az oltás alapú védekezésre.

Kiemelte, hogy az év hátralévő részében is buzdítani fogják a lakosságot és most a harmadik ismétlő oltás került előtérbe.

Novák Katalin válthatja Ádert

A kormányfő rendkívüli bejelentést tett: Novák Katalin lesz a Fidesz köztársasági elnök jelöltje.

1700 milliárd forintnyi beruházás

2021 másik feladata a gazdasági újraindítás - hangsúlyozta a miniszterelnök. A gazdaság újraindítást Magyarország nem segélyekre, hanem beruházások támogatására építette. 1700 milliárd forintot fordított az állam a különböző beruházások támogatására. Összesen 1435 beruházást segített a magyar állam a magánszektorban - ismertette. Ennek köszönhetően Magyarországon a foglalkoztatottság rendkívül magas, így 4 millió 668 ezren dolgoznak ma hazánkban, a munkanélküliségi ráta pedig 3,9 százalék, ami jóval az uniós átlag alatt van - tette hozzá.

Idén nem csak sikerült elérni a járvány előtti 2019-es szintet a gazdaságnak, de még meg is haladta azt. A miniszterelnök az idei évre 6 százalékos, míg jövőre 4-5 százalékos GDP növekedést vár. 

Kérni fogjuk a határvédelmi költségek a megtérítését

A kormányfő úgy véli, hogy az Európai Bíróság és az alkotmánybíróságok hatáskörről folytatott vitája még akár hónapokon keresztül tarthat. Eddig 8 ország mondta ki a nemzeti joga elsőbbségét - ismertette. Magyarország nem fog változtatni a határvédelemmel kapcsolatos politikáján és kérni fogjuk a határvédelem költségeinek a megtérítését az Európai Uniótól - húzta alá. 

A legfiatalabbakat és a legidősebbeket is támogatják

2022-ben a gazdaság fejlesztése és a védekezés lesz továbbra is a hangsúlyos - húzta alá.

Komoly sikerként értékelte, hogy a legfiatalabbakat és a legidősebbeket egyszerre tudja támogatni a kormány. A 25 év alattiakat SZJA mentességgel, a nyugdíjasokat pedig 13. havi nyugdíjjal - ismertette. 

Nőnie kell a pedagógus béreknek

A miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy a pedagógusokat is fogják támogatni a jövőben. A mostani 10 százalékos béremelést nem tartja elegendőnek, így jelentősebb emelést helyezett kilátásba. A gazdasági helyzet most lehetővé teszi a béremeléseket - fogalmazott. Így az egészségügyben végrehajtott tavalyi bérfejlesztés után most más területeken is nőhetnek majd a fizetések. 

9 és fél millió új vakcinát rendeltünk

Ma 2,4 millió adag Pfizer vakcina áll rendelkezésre itthon és további 2 millió adagot rendeltünk a gyermekek számára - húzta alá Orbán Viktor.

Az omikron nevű variációhoz újfajta vakcinára lesz szükség, amit a Pfizer ki is fejlesztett. Összesen 9 és fél millió adagot rendelt az új vakcinából Magyarország, amiből másfél milliót szánnak a gyermekeknek. A vakcinák 2022 második felében és 2023-ban fognak megérkezni.

Az oltásokkal kapcsolatban azonban kiemelte, hogy nem terveznek kötelező oltást bevezetni, viszont január végétől várhatóan a harmadik oltáshoz kötik majd az oltási igazolvány érvényességét. 

Fontos az atomenergia

Orbán Viktor az energiaválságról is beszélt. A miniszterelnök kiemelte, hogy azt várja az Európai Bizottságtól, hogy ismerjék el, az atomenergia nélkül nem lehet megvalósítani a klímavédelmi és fenntarthatósági célokat, és hogy átmenetileg a földgázra is szükség van ennek érdekében. 

Az Európai Tanácsban nagyon komoly egyeztetést folytattak az energiaárakról, de eddig nem született egyezség - ismertette. Azonban már most körvonalazódik, hogy a többség támogatja a földgázt és az atomenergiát, valamint nincsennek elegen az atomenergiát ellenzők, ahhoz, hogy blokkolják a nukleáris energia használatát - tette hozzá. 

Stabilitás kell a Balkánon

A miniszterelnök nagyon fontosnak tartja a Balkán helyzetét. Véleménye szerint nem elfogadható, hogy a NATO és EU tag Görögország és a szintén NATO, illetve EU tag Horvátország és Magyarország között van egy ''fekete lyuk''. Meglátása szerint nagyon fontos lenne, hogy mindkét szervezet bővítsen ebbe az irányba, azonban jelenleg Nyugat-Európa úgy tűnik nem nyitott a balkáni országok felé. Kihangsúlyozta, hogy Magyarország stabilitást szeretne a térségben, hiszen bármi ami a Balkánon történik, azonnal érzékelhető hazánkban is, mivel ez a közvetlen szomszédságunk. Épp ezért Magyarország a Responsible Neighborhood program keretében komoly támogatásokat folyósít a balkáni országokba is. A boszniai szerbek vezetője ellen belengetett uniós szankciókat pedig Magyarország meg fogja vétózni - fogalmazott.