Újra forgalmazhatja fogyasztóbarát személyi kölcsönét a Magyar Cetelem Bank

Pénzügy2021. dec. 21.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az MNB mától ismételten lehetővé tette a Magyar Cetelem Banknak a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) forgalmazását, mert immár megfelel a konstrukció pályázati feltételeknek. A bank ugyanis lehetővé tette a teljeskörű online ügyintézést a hitelfelvevők számára.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői levélben értesítette a Magyar Cetelem Bank Zrt.-t (Magyar Cetelem) a fogyasztóbarát személyi kölcsönére vonatkozó minősítése felfüggesztésének visszavonásáról.

A felfüggesztésről idén júniusban vezetői levélben tájékoztatta a jegybank a hitelintézetet, mert nem felelt meg a pályázati kiírásban szereplő – a minősítés elnyerésekor számára is ismert –, a személyi kölcsönök online igényelhetőségére vonatkozó előírásának.

Tekintettel arra, hogy a Magyar Cetelem a jelzett hiányosságot pótolta, azaz a teljeskörű online hiteligénylésre vonatkozó kötelezettségének eleget tett, az MNB mai nappal megszüntette a minősítés felfüggesztését.

A fogyasztóbarát személyi kölcsön minősítés elnyeréséhez a pályázó pénzügyi intézményeknek a velük már szerződéses kapcsolatban álló adósok számára idén április 1-jétől, minden más ügyfél (vagyis az új, a bankkal korábban nem szerződött hiteligénylők) számára pedig július 1-jétől kellett lehetővé tenni a teljeskörű online hitelfelvétel lehetőségét.

A pályázati kiírás alapján az online hitelfelvétel a hagyományos eljáráshoz képest a fogyasztók számára még gyorsabb és olcsóbb folyamatot jelent. Az online hitelfelvétel esetén ugyanis folyósítási díjat nem számíthatnak fel, és a kölcsönt a hitel befogadását követő 2 munkanapon belül folyósítani kell (hagyományos eljárásnál a díj a hitelösszeg maximum 0,75 százaléka és a folyósítási idő 3 munkanap).

A fogyasztóbarát személyi kölcsönöket itthon így jelenleg 7 kereskedelmi bank, illetve banki fióktelep forgalmazza.

Az idei év első hónapjaiban az összes újonnan felvett személyi kölcsön több mint 20 százalékát már a fogyasztóbarát termékek adták.

Az MNB honlapján külön információs felületet is létrehozott az érdeklődők számára a fogyasztóbarát személyi kölcsönök és egyéb termékek előnyeinek bemutatására, illetve az ügyfelek eligazodását termék-összehasonlító kalkulátor is segíti.