Fontos új adókedvezményt jelentett be Orbán Viktor

Hírek2021. szept. 24.Sz.A.

Döntés született arról, hogy a gyermeküket nevelő kisvállalkozók is visszakaphatják a befizetett adójuk egy részét. A kisvállalatok a megemelt minimálbér fizetéséhez kaphatnak adókedvezményt - jelentette be a kormányfő a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában.

Megindult a vita Európa jövőjéről, ami arról szól, lesznek-e gyerekek. Nem elsősorban az egyébként szintén fontos zöldítésen, digitalizáción és az iparon, hanem a gyerekeken múlik Európa jövője - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A demográfiai csúcstalálkozóval kapcsolatban leszögezte: azért jönnek Magyarországra családügyekkel foglalkozó nemzetközi politikusok, mert

Magyarország unortodox politikát folytat, az eredmények azonban csak 15-20 év alatt mutatkoznak meg.

Hangsúlyozta: emelkedett a házasságkötések száma, 41 százalékkal csökkent az abortuszok száma, a termékenységi mutató pedig 1,25-ről 1,5 fölé ment az elmúlt 11 évben.

Az LMBTQ mozgalomról szólva elmondta: nekik is jár a jó életminőség, de nem szabhatják meg, hogyan éljen a többség.

Nehéz a gyerekvállalás mellett jól fizető munkát találni, ezért szükséges, hogy a kormány segítse a családokat munkaerőpiaci szabályozással és adórendszerrel. A cél, hogy jobban élhessen, aki gyereket vállal, nem elvéve semmit azoktól, akik nem vállalnak gyermekeket.

2021 egy nagyon nehéz év volt, mindenkit meggyötört a pandémia, de a legnehezebb azok számára volt, akik otthon maradtak a gyerekekkel, és átvállalták az iskoláktól a terhek egy részét a digitális oktatás alatt.

A Szijjártó Péter, Varga Mihály és a jegybank által képviselt gazdaságpolitika nyomán gyors lett a helyreállás, és a többletbevételt a legnagyobb terhet magukra vállaló, gyereket nevelő, adót befizető állampolgároknak kell visszaadni.

Döntés született arról, hogy a gyermeküket nevelő kisvállalkozók is visszakaphatják a befizetett adójuk egy részét - jelentette be a kormányfő.

A minimálbér emeléssel kapcsolatban elmondta: ez terhet jelent a kisvállalkozóknak, mert elő kell állítani azt a bevételt. Ha rosszul emelünk minimálbért, annak a vége elbocsátás lehet, ezért a kormány a kisvállalkozóknak adókönnyítést adna, hogy segítsen kitermelni a magasabb minimálbérrel járó pluszkiadásokat.

A 13. havi nyugdíj visszaépítéséről elmondta: amit a Gyurcsány és Bajnai kormányok elvettek a nyugdíjasoktól, azt vissza kell adni, ezt az összeget azonban ki kell termelni, többek között beruházások révén. Jövőre a teljes 13. havi nyugdíjat visszakaphatják a nyugdíjasok, vagyis a negyedik hetet is visszaépítik.

Az átoltottsággal kapcsolatban elmondta: több mint 600 ezren felvették a harmadik oltást is, de sokan nem vették fel az első oltást sem. 

A kötelező oltás lehetőségéről elmondta: nem szabad olyan korlátozást bevezetni, ami nem fair. "Nem vagyok híve a lezárásoknak,és korlátozásoknak, mert azok lennének többségében a vesztesek, akik beoltatták magukat" - mondta el.

Ha lesz korlátozás, akkor a védettségi igazolvánnyal rendelkezők élvezzenek előnyt, és a korlátozások az oltatlanokra vonatkozzanak, ez így méltányos azokkal szemben, akik beoltatták magukat - tette hozzá.