Orbán Viktor: Az oltatlanoknál tízszer nagyobb a megbetegedés veszélye

Hírek2021. nov. 5.Sz.A.

Tíz millió oltás van az országban, az év végig még öt millió dózis érkezik - mondta el a kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Kiemelte: a maszkhasználat csak lassítja a vírus terjedését, csak az oltás véd meg minket, aki nincs beoltva, veszélyben van.

Az oltás kötelezővé tétetelét szerinte nem fogadnák el a magyarok, de ha a munkaadó, a munkahelyi közösség teszi kötelezővé, jobban állnának hozzá.- A kormány nem tud több embert meggyőzni, most már a munkahelyi közösségek érvelésére van szükség, így növelhető az oltottak száma - tette hozzá.

A beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, az oltatlanoknál a megbetegedés kockázata tízszer nagyobb - hangsúlyozta.

Minimálbéremelés

Egy rosszul meghatározott minimálbéremelés csődhullámot hozhat, ezért a munkaadóknak és az alkalmazottaknak kell megegyezniük, a kormány közvetít közöttük, és időnként átvállal bizonyos terheket.

Mint mondta, a szakszervezetek 20 százalékos minimálbért kértek, a vállalkozók azt mondták, ezt nem tudják kitermelni. A kormány a vállalkozói tb-járulék csökkentését vállalta magára, annak érdekében, hogy a cégek meg tudják emelni a minimálbért.

A kisvállalkozói adót ezért 10 százalékra csökkenti a kormány, és a szociális hozzájárulási adó pedig négy százalékponttal mérséklődik.

Rezsiárak

A rezsiárakkal kapcsolatban elmondta: sikerült szakítani azzal a gyakorlattal, hogy a multik igényeinek megfelelően korábban a kormányok emelték a rezsiárakat. A kormányfő szerint a baloldali kormány esetén drágulnának a rezsiárak.

A brüsszeli klímapolitikáról szólva úgy fogalmazott: bolond dolgok történnek Európában. A bolondságnak nincs korlátja: a nyugat-európaiak az autókat és lakásokat is megadóztatnák, a közép-európaiak ennek ellenállnak - fogalmazott.

Idén októberig 92 ezer illegális határátlépést akadályoztunk meg. Jogos az igényünk, hogy a határvédelem költségeinek legalább egy részét az EU megtérítse, mert az európai határokat is védjük.

- Még egy kis kitartás, és szerintem fizetni fognak - tette hozzá.