Orbán Viktor: így lesz meghosszabbítva a hiteltörlesztési moratórium

Hírek2020. szept. 19.Növekedés.hu

A munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni - mondta Orbán Viktor szombaton a Facebookon. A miniszterelnök bejelentette, hogy a családoknak nyújtott hiteltörlesztési moratóriumot bizonyos társadalmi csoportok esetében január 1-től fél évvel meghosszabbítják.

Orbán Viktor elmondása alapján a hiteltörlesztési moratórium eddig 1,6 millió családnak és 60 ezer vállalkozásnak nyújtott segítséget. Ennek fényében decemberig összesen 2000 milliárd forinttal több marad a családoknál és a vállalkozásoknál.

A Kormány január 1-től további 6 hónappal meghosszabbítja a hiteltörlesztési moratóriumot néhány társadalmi csoport esetében. A gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkozottak egyaránt beletartoznak e körbe.

A moratórium kiterjesztésének a lehetősége a vállalkozások számára is fennáll, amennyiben a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent. Az érintett lakossági ügyfelek automatikusan, a vállalkozásoknak pedig  az adott banknak benyújtott kérelem alapján hosszabbodik meg a hitelmoratórium.

Emellett minden háztartás és vállalkozás által, még a járvány előtt felvett hitel esetében 6 hónapig hitelszerződés felmondási tilalmat vezet be a Kormány.