Váratlan árfolyammozgás az idei legjobb hazai részvénynél

Pénzügy2020. szept. 19.Fellegi Tamás

A Richter hirtelen esésbe váltott, miután elérte mindenkori csúcsát. Ennek okairól beszélt Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője, részvénystratéga a Trend FM Prémium kategória műsorában.

Richter

A második negyedéves gyorsjelentés után nagyot emelkedett a Richter árfolyama, gyakorlatilag a mindenkori csúcsig. Miró József szerint akkor kezdett esni, amikor egy amerikai gyártó bejelentette, hogy olyan gyógyszert tesztel, amely konkurense lehet a Richter húzógyógyszerének, a Vraylarnak. Az elemző szerint ugyanakkor ez a gyógyszer legkorábban egy év múlva kerülhet piacra és nem feltétlenül olyan széles spektrumú, mint a Richter készítménye.

Az ügy inkább arra világít rá, hogy a Richter mégiscsak döntően egy készítménytől függ, egy lábon áll, és ezt a befektetők is átgondolják. Más, technikai ok is lehet: az eddigi örökös csúcsárfolyamnál beléphettek olyan nagyobb eladók, akik korábban már adtak részesedésükből, és most a maradékot is eladják, realizálják a nyereséget.

Az Erste célárát, ami 7200 forint körüli, elérte a papír, és onnan korrigált. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy miközben a magyar részvények általában nem erősek, eddig a Richter messze felülteljesített.

OTP

Ami az OTP-t illeti, továbbra is együtt mozog az európai bankszektorral, és az egész kontinens szintjén meghatározó lehet, hogy a hozamkörnyezet egyre alacsonyabb, így jellemzően a kamatmarzsok is. Az OTP esetében mérsékli ezt a hatást, hogy nem alacsony kamatú országokban is jelen van, ezt a kedvező tényt a befektetők egyelőre nem árazzák.

A befektetők most óhatatlanul a járvány második hulláma miatt is óvatosabbak, a bankok esetében az esetleges nemfizető hitelektől tartanak, amit az OTP esetében elfed a törlesztési moratórium, így nehéz felmérni, mekkora a kockázat.

Mol

A Mol esetében ugyancsak a szektor a meghatározó: a rövidtávú probléma a koronavírus-járvány, hosszabb távon viszont egyre inkább előtérbe kerül a kőolaj szerepének csökkenése, miután egyre erőteljesebb a klímavédelem, a karbonsemlegesség felé való fordulás, különösen Európában. Elterjedt az a nézet is, hogy a világ kőolajfogyasztása esetleg már sosem éri el a járvány előtti szintet, így az olajipart kerülik a befektetők. Ha nagyon olcsóvá válnak ezek a részvények, elindulhat irántuk az érdeklődés, különösen azoknál a cégeknél, amelyek diverzifikálják tevékenységüket, más iparágak felé is nyitnak.

A teljes cikk itt olvasható el.