Orbán Viktor: Meghosszabbítjuk az oltási hetet

Hírek2021. nov. 26.Sz.A.

Nagyon sokan vették fel a héten az oltást, ezért jövő hétre is meghosszabbítják a programot - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Olyan sikeres az oltási hét, hogy meghosszabbítjuk - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában.

Sokan a harmadik oltást veszik fel, legkevesebben pedig az első vakcinával oltattak - fogalmazott az eheti oltási kampánnyal kapcsolatban.

Tavaly kiskarácsony volt, mert nem volt vakcina, idén lehet nagykarácsony, de csak akkor, ha a harmadik oltást felvettek száma nő - fogalmazott.

Magyarországon jelenleg 20 százalékos a harmadik, felerősítő oltást felvettek aránya, ami az uniós átlag feletti.

Gyermekek beoltása

Hangsúlyozta: virológusok szerint hat hónap után a második oltás hatása is gyengül, ezért életmentő a harmadik oltás.

- Amilyen kihívást kapunk, arra fogunk válaszolni - mondta el egy esetleges lezárással kapcsolatban.

Mint elmondta, e lezárás csak lassítás, a megoldás az oltás és emellett a járványügyi szabályok - például a maszkhasználat - betartása.

A gyermekek oltásáról elmondta: szereztünk elég vakcinát, az első adag december közepén érkezik.

A szülők gondolják át, és ha tehetik, oltassák be a gyermekeiket is - tette hozzá.

Vita az unióval

A migránshelyzettel kapcsolatban kiemelte: három irányból ér minket támadás: a balkáni útvonal mellett Olaszország és Fehéroroszország felől egyszerre nő a migrációs nyomás.

Idén ez a nyomás háromszoros a tavalyi évhez képest, rendőreink és katonáink megállítottak százezer illegális határátlépőt, betörtek az országba.

Törvénysértést követnek el ezek az emberek, be kéne őket zárni, de hová teszünk százezer börtönlakót? Erre nincs hely, nem tudunk ennyi befogadási kérelmet elbírálni, ez ne Magyarország területén történjen.

A belépési kérelmeket Magyarországon kívül kell beadni, és a kinti nagykövetségek feladata ezeket kiértékelni.

- A baj nőni fog, mert Afganisztánt naponta 30-35 ezer ember hagyja el, és leginkább Európa felé indulnak el. Fel kell készülnünk, hogy a következő hónapokban minden eddiginél nagyobb nyomás lesz a déli határunkon.

Kiemelte: a fizikai határvédelemre nem ad pénzt Brüsszel, helyette Soros Györgynek és a bevándorlást segítő szervezetek kapnak pénzt az Uniótól.

Az új német kormányprogrammal kapcsolatban hangsúlyozta: bevallottan is bevándorlóországgá tennék Németországot, ilyen programot a magyarok nem szeretnének.

Rezsicsökkentés

A rezsicsökkentésről elmondta: az energia nemzetközi ára jelentősen mozog, olyan szintre kell leszorítani, ami még elviselhető, ezen az áron kaphatják a háztartások az energiát.

A rendszer működik, ezt hét-nyolc éve láthatjuk, mindegy, hogy piacellenes-e vagy nem, amíg működik - tette hozzá.

Kiemelte: a piac nem egy mennyből aláereszkedett szabályrendszer, amit mi alakítunk ki, szabadok vagyunk, mi magunk szabályozhatjuk ésszerűen, milyen legyen.

- Érvényes és legitim, ha beavatkozunk a magas energiaárakkal kapcsolatban, a lényeg, hogy ezt ésszerűen tegyük - fűzte hozzá.

Mint mondta, ha Brüsszelen múlik, pluszpénzt kellene fizetni a lakás és autók fenntartásáért, ezt a magyar kormány elutasítja.

Az adócsökkentésekről szólva kiemelte: a munka pártján állunk, 750 milliárd forintot hagyunk a vállalkozóknál, cserébe vállalták, hogy megemelik a minimálbért.