Egyre több helyen van áruhiány Európában, tovább szakadtak az ellátási láncok

Elemzések2021. nov. 26.Harsányi Péter

Európa-szerte növekszik az áruhiány, amivel párhuzamosan tovább romlott a Bloomberg ellátási láncok teljesítményét mérő indexe. A termelői árak megugrása, a csökkenő készletszintek, a munkaerőhiány ráadásul magasabb és a korábban gondoltnál tartósabb inflációt vetít előre. Ennek hatására a régiós jegybankok lendületesebben szigoríthatják a pénzpolitikájukat. A globális chiphiány másfelől a jövő év közepéig még érdemben visszahúzhatja az autógyártók, így a magyar járműipar teljesítményét.

A Bloomberg felmérése alapján a kínálat oldalon tapasztalható sokkok erősödnek Európa-szerte, az ellátási láncok akadozása elhúzódik.

Többek között az áruhiány hatására az eurózónában októberben 4,1 százalékra, Németországban 4,5 százalékra emelkedett az infláció. Utóbbi közel 30 éves csúcsnak felel meg.

A Bloomberg kínálati korlátokat mérő indikátora, eurózóna (nulla felett áruhiányt mutat az indikátor; a magasabb értékek nagyobb hiányt jeleznek a kínálati oldalon)


Forrás: Bloomberg

Némi bizakodásra ad okot, hogy a romlás üteme lassulni látszik, bár trendfordulóról még nem beszélhetünk.

Az európai gyárakban és üzletekben a megrendelések/készletek mutató tovább emelkedik. Ez azt jelzi, hogy a készletállomány nem tud lépést tartani a növekvő kereslettel. Egyre jobban nő az áruhiány több termékkör esetében.

Ráadásul Németországban – de számos más országban, például hazánkban is – a munkaerő iránti kereslet fokozatosan növekszik. A kialakuló munkaerőhiány eredményeképpen a bérek dinamikusabb emelkedése várható több ágazatban is, ami még erőteljesebb fizetőképes keresletet von maga után.

Az eurozónában októberre jelentős áruhiány alakult ki mind a kiskereskedelmi mind a feldolgozóipari területeken. A szállítási költségek emellett számottevően megugrottak az őszi hónapokban.

Ezzel összhangban megemelkedtek a termelői árak is. Németországban például az építőanyagokból is jelenetős a hiány alakult ki.

Jegybankok

Az öreg kontinensen növekvő áruhiány hatására a korábban gondoltnál tovább maradhat magas szinteken az infláció. Ez elgondolkodtathatja a régiós jegybankokat, melyek kénytelenek lesznek gyorsabban szigorítani a pénzpolitikájukon például kamatemelések formájában. Emellett terítéken lehet a likviditásfokozó és kötvényvásárlási programok visszavágása is.

Hazai autóipar

A magyarországi autóipar több gyárleállás és csökkentett termelés formájában már megtapasztalta a globális chiphiány negatív hatásait.

Az autógyártók termelése szeptemberben negyedével esett vissza éves alapon.

A chiphiány várhatóan csupán jövő év közepétől kezdhet érdemben enyhülni a dolgok jelenlegi állása szerint, de teljesen csak 2022 végére szűnhet meg.

Mindennek hatására a hazai feldolgozóipar negyedét képviselő autógyártás még egy ideig visszahúzhatja az ipar teljesítményét.

Egyesült Királyság

A kép nagyjából hasonló az Egyesült Királyságban is. A Bloomberg kínálati korlátokat mérő indikátora az angoloknál is új csúcsra ugrott. Annyi különbséggel, hogy a szigetországban még a lassulás jelei sem láthatók az indexen.

A Bloomberg kínálati korlátokat mérő indikátora, Egyesült Királyság (nulla felett áruhiányt mutat az indikátor; a magasabb értékek nagyobb hiányt jeleznek a kínálati oldalon)

Forrás: Bloomberg

A termelői árak megugrása, a csökkenő készletszintek, a munkaerőhiány egyaránt azt mutatja, hogy még komolyabb áruhiány alakulhat ki a briteknél. A helyzetet ráadásul a Brexit utóhatásai még jobban súlyosbítják.

Az Egyesült Királyságban 4,2 százalékra gyorsult az infláció, így a Bank of England korábban emelhet kamatot az Európai Központi Banknál, de még az amerikai Fednél is a Bloomberg elemzői konszenzusa alapján.