Orbán Viktor: Most nem a tartalékolás időszakát éljük

Hírek2021. jún. 18.Sz.A.

Rontaná a magyar életszínvonalat, ha Brüsszel ránk kényszerítené a globális minimumadót, ami számunkra adóemelést jelent, és ez méreg a gazdaságnak - mondta a kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

Az oltások tekintetében van másfél-két hónapnyi előnyünk az európai országokhoz képest, a gazdasági élet újraindítását illetően is az élen járunk, mert hamarabb szereztünk vakcinát - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában.

Emlékeztetett, hogy például Németországban többen felvennék az oltásokat, és 50-55 százalék fölé tudnak menni az átoltottság tekintetében, míg Romániában alacsony az oltási hajlandóság. Nálunk ahogy enyhült a közvetlen veszély, úgy csökkent az oltakozási kedv, így aggasztó, hogy 3 millióan nem vették fel az oltást.

- Itt lesz közöttünk a vírus, aki nincs beoltva, potenciálisan beteg lehet: ne üljenek fel a szép adatoknak, aki még nem oltatta be magát, tegye meg - hangsúlyozta a kormányfő.

A jelenlegi tudásunk szerint aki be van oltva, a most ismert variánsok ellen is védett. Ugyanakkor akadnak olyan országok, ahol magas átoltottság mellett is nő a fertőzés, mert újabb mutánsok jöhetnek - fogalmazott. Béküljünk meg azzal a gondolattal, hogy a vírus ellen az oltás jelent védettséget - mondta.

A nemrég elfogadott pedofilellenes törvénnyel kapcsolatban hangsúlyozta: ez a gyermekek védelméről szól, aki 18 év feletti, arra nem vonatkozik. 

A gyerekeink neveléséről a szülőknek kell dönteni, ehhez az álláspontunhoz ragaszkodunk - tette hozzá a miniszterelnök.

A globális minimumadóval kapcsolatban közölte: rontja a gazdasági rugalmasságot és csökkenti a versenyképességet is. Ennek oka, hogy "a pénzünk nagy részét abból állítjuk elő, hogy mások számára is olcsóbban és jobb minőségben is tudunk terméket előállítani, ezeket külföldön is el tudjuk adni, vagyis exportorientált ország vagyunk".

- Abból élünk, hogy gyorsabban és olcsóbban termelhetünk, így ha magasabb adókat kényszerítenek ránk, akkor drágább lehet a termelés, ez hátrányt jelent számunkra - mondta a kormányfő. Ezért az érdekünk, hogy ne fogadjunk el kívülről ránk erőltetett adóemeléseket, ami a gazdaság számára méreg, és csökkenti az életszínvonalat - hangoztatta.

A költségvetési hiányról kiemelte: jó lenne, ha a hiány nulla, vagy többletes lenne, de ez most ez nem reális célkitűzés a világjárvány utáni helyreállítás kiadásai miatt.

- Élénkíteni kell a gazdaságot, vissza kell adni a befizetett adót, enemlni kell a nyugdíjat: ez most nem a tartalékolás időszaka, hanem a helyreállítás időszaka. Az államadósságot csökkenő pályára kell állítani, de a radikális csökkentésnek még nincs itt az ideje - tette hozzá.

A magyarok külföldi katonai szerepvállalásával kapcsolatban közölte: összességében a magyar érdekeket szolgálják a külföldi szolgálatok is.