Orbán Viktor: Nálunk lehet a legmagasabb átoltottsági szint az EU-ban

Hírek2021. feb. 26.Sz.A.

Emelt szintű készültséget kellett elrendelni a kórházakban - mondta el Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

Hangsúlyozta, hogy át kell nézni az ápolónők orvosok vezénylési listáját, és a korábbi készültségi állapotot kell visszahozni, ami áprilisban és novemberben volt
Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy lesz elég orvos a rendszerben.

Kifejtette: elég vakcinát kötöttünk le,

eddig összesen 17 millió vakcina van lekötve, az Unióval lekötött vakcinák azonban lassabban érkeznek.

- Ha a kínai és orosz vakcina nem lenne itt, akkor nagy bajban lennénk - tette hozzá, megismételve, hogy nemsokára ő is beadatja magának a kínai vakcinát
Mint elmondta, "a baloldal oltásellenes, álhíreket gyárt, és le akarják beszélni az embereket az oltásról."

A kormányfő ismét mindenkit arra kért, hogy regisztráljanak, mert az oltás önkéntes.

Eddig 2,6 millióan regisztráltak, számításuk szerint Húsvétra az összes regisztrált megkapja legalább az első vakcinát, ezért Magyarországon lehet az EU-ban a legmagasabb átoltottság.A korlátozások feloldásával kapcsolatban elmondta: fontos, hogy elmondják a véleményeket és minél többen töltsék ki a konzultációs ívet.

A járvány harmadik hullámának felfutó szakaszban vagyunk, tegnap 4668 új fertőzöttet regisztráltak, és 123 beteg halt meg. 451 ember van lélegeztetőgépen, és 5027 ember van kórházban. - Most egyszerre kell betartani a korlátozásokat, és megbeszélni a későbbi lazítások mikéntjét - fogalmazott a kormányfő.

Hangsúlyozta: a határokon is szigorítani kell, ami elsősorban az egzotikus országokba utazókra vonatkozik.

Az innen érkezők ugyanis hazahurcolhatják az új mutánsokat, ezért az Európán kívüli, akár üzleti utazásokat is radikálisan korlátozni kell.

Az áruszállítással kapcsolatos korlátozásokkal kapcsolatban elmondta: ez főleg német ügy, a kamionsofőrök tesztelése miatt, de most nem az egymás felelősségre vonás ideje van itt. Fenn kell tartanunk az áruszállítás biztonságát - hangsúlyozta a kormányfő.

Az uniós vakcinaszerződésekról szólva kifejtette: az idő fontosabb mint a vakcina aktuális ára. Sok időt vesztegetett a Bizottság arra, hogy az árakon vitatkozott, hogy minél olcsóbban tudjanak beszerezni.

Mi bízunk a Bizottságban, de nemzeti hatáskörből fakadó lehetőségeivel is élünk - mondta.

Sokkal több embert is be tudnánk oltani, ha lenne több vakcina, mert jól szervezett az oltási programunk - tette hozzá.

A brit kilépéssel és az ottani magasabb átoltottsági szinttel kapcsolatban "kínosnak" nevezte, hogy eddig a britek a bajban jobban teljesítettek, holott korábban az volt a narratíva, hogy az EU-n kívül csak rosszabb minőségű lehet az élet.