Orbán Viktor szerint ez a négy tulajdonság jellemzi a magyarokat, ha sikeresek

Hírek2019. feb. 28.Kamasz Melinda

Másként viselkedik a magyar, ha jól megy, és másként, ha nem. Most pedig egy olyan szakasz jött el, amikor kezd jól menni az embereknek – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vállalatvezetők előtt tartott Gazdasági Évnyitó rendezvényen. Szerinte ezekkel a tulajdonságokkal érdemes tisztában lenni, ha egy politikus vagy vállalatvezető a jövőt tervezi most.

1. A magyar ember a sikert könnyen veszi természetesnek. Ha sikeres szakaszba lép, azt gondolja, hogy ez mindig így marad már, hiszen az előző évben is megvolt.

Orbán Viktor a két lábon a földön maradást javasolta mindenkinek, mert olyan elvásárokat gerjesztenek, például a bérek tekintetében – 10-20-30 százalékos emelések –, amelyet később képtelenség lesz kielégíteni.  

2. A magyarok ha sikeresek, akkor hajlamosak elengedni magukat.

A feszesség, amellyel a bajból kikaparták magukat csökken – állította a miniszterelnök. S mivel most éppen egy versenyképesség javulásnak kell bekövetkeznie a munka intenzitása nem csökkenhet. Erről kéne meggyőzni a magyarokat, hogy a többlet erőfeszítésnek van értelme, sőt szükséges.

3. Sikeresség esetén a komfortzónán kívül eső lépéseket halogatják a magyarok.

A miniszterelnök ezt a kormányon belül is tapasztalja. Mint mondja: tudjuk, hogy meg kéne tenni dolgokat de az konfliktust eredményez, s minek azt felvállalni, ha jól mennek a dolgok. Fel kell készülni arra, hogy extra erőfeszítés kell ahhoz, hogy ugyan tulajdonképpen jól mennek a dolgok, de mégis szükség van változtatásokra pont azért, hogy holnap, holnapután is sikeresek lehessünk.

4. Ha jól mennek a dolgok, az összetartás gyengül.

Amíg baj van, összekapjuk magunkat, de ha nem, elkezdünk mocorogni. Mindenki valaki lett és mindenki elkezd mocorogni. Jönnek a fölösleges konfliktusok, amelyek megrontják a munkát – ezzel tisztában kell lenni, állította végül Orbán Viktor.