Orbán Viktor: Valóban zsarolnak minket

Hírek2021. dec. 3.Sz.A.

Az unió részéről valóban zsarolják Magyarországot a gyermekvédelmi törvény kapcsán, de hosszabb távon a pénzügyi zsarolás nem fog működni - mondta el Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli adásában.

Az elmúlt két hétben egy millió oltást adtunk be, ebből 800 ezer megerősítő, vagyis harmadik oltás volt, 115 ezer pedig első oltás volt - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A lakosság 27 százaléka kapott már 3 oltást, összehasonlításképp az uniós szint tíz százalék körül áll. 

A magyar egészségügyi kapacitás jól állja a sarat, Ausztriában viszont az ellátási kapacitás gyengébb, ezért is kellett lezárásról dönteni - foglalta össze.

Oltási akciónapok

A harmadik oltással kapcsolatban kiemelte: a védettségi szint ismét 90 százalék fölé kerül a harmadik oltással, mert hat hónap után csökken a két oltás ereje. A kormány ezért mindenkit személyesen fog megkeresni digitális módon, emailben, sms-ben vagy levélben, és figyelmeztet, hogy a két oltás adta védettség foka csökken hat hónap után. 

A következő másfél hónapban minden településen oltási akciónapokat szervezünk, ettől azt várjuk, hogy rakétasebességgel nő majd az oltottak száma - tette hozzá.

A pedagógusok oltásával kapcsolatban hangsúlyozta: jogos elvárás a pedagógusok felé, hogy felvegyék az oltást, és vigyázzanak a gyerekek egészségére.

Az omikron variáns megjelenésével kapcsolatban leszögezte: a tudományos bizonytalanság van az új variáns veszélyességének megítélésében, most úgy tűnik, hogy az első pár nap ijedtsége nagyobb volt, mint indokolt, de jobb az óvatosság.

Helyreállítási alap

A gyermekvédelmi törvényről szóló népszavazás kapcsán leszögezte: saját gyermekeink neveléséhez fűződő jogunk mindent megelőz, a hosszú távú jövőről szóló harc folyik a gyerekek lelkéért. - A kvóta népszavazással is megvédtük magunkat, ezért nincs a mai napig bevándorlási kvóta - mondta.

A jogállamisági eljárással és a gyermekvédelmi törvénnyel, illetve a helyreállítási alap forrásainak visszatartásáról elmondta:

"valóban zsarolnak bennünket, de ami jár az jár."

- Hosszabb távon nem tudnak minket a pénzügyi eszközökkel zsarolni, ezért ki kell tartani. Ez egy idegjáték, ha kitartunk, akkor a gyerekeink nevelésében is győzni fogunk. A zsarolásnak nincs ténybeli alapja, ezért meg fogjuk tudni védeni - fűzte hozzá. A jogállamisági vitákról elmondta: a szükséges feltételeket teljesíteni fogjuk.

Kedvező energiaárak a kisvállalatoknak

Az energiaárakkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a rezsicsökkentésben is igazunk volt, a nagy nemzetközi cégeknek - de a magyar tulajdonú MVM-nek is - most le kell mondaniuk a profitjuk egy részéről.

33 ezer kisvállalkozás léphet be egy kedvezőbb árkategóriájú díjszabásba. A négy milliárd forint éves árbevétel alatti, legfeljebb tíz főt foglalkoztató vállalatok léphetnek be ebbe a körbe.

A benzin árának maximalizálásáról kiemelte: ez az infláció letörésére irányuló lépés is volt.