Felmérés készült, mely vállalatoknál lehet jobban keresni

Elemzések2021. dec. 3.Sz.A.

A fizikai tőkénél, hitelnél sokkal nehezebb és hosszabban tartó folyamat egy-egy vállalatnál a tudástőke kialakítása. Minél magasabb egy vállalat termelékenysége, a hozzáadott érték annál inkább a tudástőkéből jön. Márpedig a tudástőke jelentheti a kiutat a közepes fejlettség csapdájából, egyben fenntartható és jelentős béremelkedést a hazai vállalatok esetében is - hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai fórumán.

A közepes fejlettség csapdájából kikerüléshez a hazai vállalatok termelékenységét leginkább a tudástőke emelésével lehetne elérni – hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság a tudástőke és a versenyképesség közötti összefüggésről szóló kerekasztal-beszélgetésen.

Az ezzel kapcsolatban a Közgazdasági Szemlében megjelent tanulmány leglényegesebb pontjai:

  • Minél nagyobb egy vállalat termelékenysége, annál nagyobb a tudástőke.
  • Minél magasabb egy vállalat termelékenysége, a hozzáadott érték annál inkább a tudástőkéből jön
  • Minél termelékenyebb egy vállalat, annál kisebb a bérhányada.
  • Minél termelékenyebb egy vállalat, annál nagyobb az egy főre eső bérköltsége.
  • Az állami szakképzési rendszer javításával lehet elérni a tudástőke emelését.
  • Magasabb bért tud fizetni az a cég, amelyik magasabb hozzáadott értéket termel, mert kevesebb emberrel kell dolgoznia.
  • Az alacsony képzettségűek kiszorulhatnak a piacról, a szakképzés színvonalának emelése ezért is szükséges.
  • A közepes fejlettség csapdájában van az ország, kevés a hozzáadott érték a termelésben, és az országnak a magasabb hozzáadott érték felé kellene elmozdulnia.
  • A tőkefelhalmozás legjelentősebb része ma már a tudástőkéből ered. A tudástőke nagy része azonban − a közepes jövedelmi csapda sajátosságaként − a gyártási szektor nagyobb, elsősorban külföldi irányítású vállalataiban koncentrálódik,
  • Az alacsonyabb tudástőke jelentős növekedési hátrányt okoz, mert a termelés hozzáadottérték-tartalma a gyártásban a legalacsonyabb.

Minél magasabb a termelékenység, a hozzáadott érték annál inkább a tudástőkéből jön – emelte ki a tanulmányból Boda György a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztályának elnökségi tagja, a tanulmány egyik szerzője.

- A tudás mozgatja a gazdaságot, ez emel ki egy-egy vállalatot a többi közül. Tőkét, hitelt lehet szerezni, de a cég sikerességéhez és magas hozzáadott értékhez szükséges tudások a leglényegesebbek - mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

- A fizikai tőkét lehet kivásárolni, de a tudástőke csak évek alatt halmozható fel, és sokkal nehezebben megvalósítható – tette hozzá.

Bod Péter Ákos kiemelte, hogy a dilemma régi, 40 évvel ezelőtt is hasonló problémákkal – a humánberuházás alacsony szintjével - küszködött a magyar gazdaság.

A multinacionális vállalatok szervezték meg az értékláncokat "az agy és a küllő" között, jó lenne, ha ezen az értékláncon feljebb tudnánk kerülni, így lehetne emelni a hazai hozzáadott értéket.

Az állam a támogatási politikájával tudja támogatni a cégeket, választás kérdése, hogy az összeszerelést, vagy azokat, ahol a magasabb hozzáadott érték termelésébe bekapcsolódást segítheti - tette hozzá.