Orbán Viktor: Mi is vásárolunk gázt Katartól!

Hírek2023. máj. 22.MTI

Az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára, a hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookra hétfőn feltöltött videójában. A kormányfő bejelentette: a jövőben Magyarország is vásárol gázt Katartól.

A miniszterelnök vasárnap utazott Dohába, ahol Katar miniszterelnökének meghívására hivatalos látogatáson vesz részt, valamint Katar emírjének meghívására felszólal a katari gazdasági fórumon.

Orbán Viktor hétfői videójában arról beszélt, hosszú, kimerítő és eredményes tárgyalást folytatott az ország vezetőjével, a katari emírrel.

Az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára. A hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság

- tette hozzá a miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta: Katar kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújtó ország, amely jelen van a világ minden részén. Emellett a béketáborhoz tartozik, "abban érdekelt, hogy az orosz-ukrán háború minél hamarabb lezáruljon, és hajlandó is ebben, mármint a béketárgyalások közvetítésében szerepet vállalni".

Orbán Viktor miniszterelnököt (k) fogadja Mohamed bin Hamad bin Kászim asz-Száni sejk, katari kereskedelmi és ipari miniszter (j) a dohai repülőtéren 2023. május 21-én. Orbán Viktor miniszterelnököt (k) fogadja Mohamed bin Hamad bin Kászim asz-Száni sejk, katari kereskedelmi és ipari miniszter (j) a dohai repülőtéren 2023. május 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök tájékoztatása szerint megállapodás született az energetikai együttműködésről.

Mi is vásárolunk majd gázt innen, több lábon állni mindig jobb, mint egyetlen lábon

- fogalmazott.

"Egyetértettünk infrastruktúrafejlesztésben, reptérfejlesztésben, a kommunikációs ipari terület együttműködésében, sőt még a mezőgazdaságban is kötöttünk megállapodásokat. Jó perspektíva nyílt meg a katari-magyar gazdasági együttműködés előtt" - jelentette ki Orbán Viktor.