Orosz diplomata: Moszkva katonai célpontnak tekinti a NATO fegyverszállítmányait

Hírek2022. ápr. 13.MTI - Pogár Demeter, Moszkva

Oroszország legitim katonai célpontnak tekinti ukrán területen az Egyesült Államok és a NATO fegyverszállítmányait - jelentette ki szerdán a TASZSZ-nak nyilatkozva Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Akkor, amikor Washington feltétel nélkül támogatja a kijevi rezsim harcias törekvéseit azzal, hogy modern fegyverek tömegével pumpálja fel, értelmetlennek tűnik minden teljes körű kapcsolatfelvétel az Egyesült Államok kormányával az Ukrajna körüli helyzet ügyében

- nyilatkozott a diplomata.

Ugyanakkor értésére adjuk az amerikaiaknak és más nyugatiaknak, hogy kísérleteiket, amelyek különleges műveletünk lassítására, valamint az orosz kontingenseknek és a donyecki-luhanszki alakulatoknak történő maximális károkozásra irányulnak, keményen elfojtjuk. Arra figyelmeztetünk, hogy az ukrán területen haladó amerikai-NATO fegyverszállítmányokat legitim katonai célpontoknak tekintjük

- tette hozzá.

Kifogásolta, hogy az Egyesült Államok mindezidáig nem adott magyarázatott a határain kívül folytatott katonai-biológiai tevékenységére.

Rjabkov szerint ez Moszkvában kérdéseket vet fel a biológiai és toxinfegyverekről szóló egyezmény (BWC) amerikai végrehajtásával kapcsolatban. Mint mondta, az Ukrajnában amerikai támogatásával folytatott ilyen tevékenységet az orosz fél az egyezmény I. és IV. cikke megsértésének tekinti.

Rjabkov az interjúban azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy fizetésképtelenné akarja tenni Oroszországot.