Hogyan óvjuk a műemlékeket?

Hírek2022. ápr. 13.Növekedés.hu

Április 18-án van a műemlékvédelmi világnap, amely a kulturális örökség megóvásának fontosságát hirdeti. Magyarországon közel tizenegyezer műemlék besorolású épület található, de ezek környezete, illetve egyéb, védelem alá eső területek – így például a világörökség részei – is műemlékvédelmi helyszínnek számítanak.

Az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites - Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) egy olyan szakmai szervezet és nemzetközi fórum, amely a műemlékek szakmai védelméért, a nemzetközi műemlékvédelmi elvek összehangolásáért és azok betartásáért felel. 1983-ban hirdette ki és 1984. április 18-án tartotta meg először a műemlékvédelmi világnapot, amely azóta világeseménnyé nőtte ki magát. Ezen a naponminden évben egy, az ICOMOS által meghatározott téma köré szervezik az eseményeket; 2022-ben a kulturális örökség és az éghajlatváltozás kapcsolatára esett a választás.

A Baumit nemcsak a műemlékvédelmi világnapon, hanem egész évben törekszik a különleges értékkel és hagyományokkal bíró épületek megóvására.

Számos középület kelt új életre a Sanova felújító vakolatrendszer tagjainak felhasználásával, a MultiWhite hagyományos vakolatjavító termékeinek segítségével. Az NHL (természetes hidraulikus mész) termékcsalád pedig kimondottan az olyan műemlék épületek felújításához lett kifejlesztve, ahol a hatósági előírások szerint cementszegény vagy cementmentes anyagok használata szükséges.

A Baumit felújító vakolatai újították meg a Budajenői Műemlék Magtár épületét, amely 2018-ban kapott festett felületkezelést. Szintén ebben az évben újult meg a bagodi családi kápolna épülete is a Baumit, az önkormányzat és a család együttműködésével, valamint a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, amelynek rekonstrukcióját az Év Homlokzata 2018 pályázat zsűrije különdíjjal ismerte el.

A Holzhammer-házat, a történeti Mosonmagyaróvár egyik kiemelkedő műemléki és városképi értékét is a Baumit termékeivel kváderezték, képezték és festették újra. A felújítási projektbe épülettörténészt, fal- és színkutatót, épületszigetelő szakmérnököt és statikust is bevontak.

De hogyan óvhatjuk hazánk műemlékeit a mindennapokban?

  1. Felelős látogatással

Egyénileg is sokat tehetünk azért, hogy a hazai műemlékeinket megőrizzük a következő generációk számára. Mielőtt meglátogatjuk ezeket a különleges hagyománnyal bíró épületeket – ide tartoznak a világörökség részének nyilvánított kulturális és természeti értékek is – tájékozódjunk, hogy milyen szabályokat kell tiszteletben tartanunk a felfedezés során! Ez a kicsi, ám annál tiszteletteljesebb gesztus lehet az első lépés, amellyel hozzájárulunk az ICOMOS munkájához.

  1. Társadalmi párbeszéddel

Könnyen lehet, hogy lakóépületünk is műemlék jellegű épület – de vajon milyen kötelezettségeink vannak ezzel kapcsolatban? Időről időre érdemes beszélgetni a lakóközösségben ezekről az előírásokról (pl. restaurálási és felújítási munkákkal kapcsolatos szabályok, reklámok és fénytestek elhelyezése), hiszen sok esetben a párbeszéd az értékeink megóvásának első lépése.

  1. Edukációval

Ha a különféle szakirodalmakon túl máshonnan is szeretnénk tájékozódni a műemlékekről, arra is van lehetőség: ahogy az elmúlt években, idén is megrendezi műemlékvédelmi konferenciáját a világnap alkalmából az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület. Szakmai kerekasztal-beszélgetéssel tisztelegnek a műremekek előtt, amelyen – regisztrációt követően – bárki részt vehet, ezzel gyarapítva tudását a historikus épületek üzenetéről, vagy éppen a történeti zöldkörnyezet és a klímaviszonyok változásának kapcsolatáról.

+1 Műemlékké nyilvánítás kezdeményezésével

Műemléki védelem kérvényezhető építmény, történeti kert, történeti temetkezési hely, műemléki terület, valamint ezek maradványa tekintetében. Ha úgy gondoljuk, hogy egy-egy épület érdemes a nyilvántartásba vételre/arra, hogy szerepeljen a nyilvántartásban, akkor azt a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Építészeti Főosztályánál kezdeményezhetjük.