Orosz külügy: nagyobb hatótávolságú fegyverek szállításával Washington a konfliktus részesévé válik

Hírek2022. szept. 15.MTI - Pogár Demeter Moszkva

Nagyobb hatótávolságú fegyverrendszerek Ukrajnába szállításával az Egyesült Államok a konfliktus részesévé válik - figyelmeztetett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Ha Washington úgy dönt, hogy nagyobb hatótávolságú rakétákkal látja el Kijevet, átlépi a +vörös vonalat+, és a konfliktus közvetlen részesévé válik

mondta a szóvivő.

Zaharova azt hangoztatta, hogy az újabb nyugati fegyverek Ukrajnába "pumpálása" a harcok elhúzódásához és újabb civil áldozatokhoz vezet.

Ráadásul közelebb visz bennünket az Oroszország és a NATO-országok közötti közvetlen katonai összecsapás veszélyes határához. Még egyszer hangsúlyozni szeretnénk: az Egyesült Államok és szövetségesei, amelyek fegyvereket szállítanak a kijevi rezsimnek, valójában cinkosok a háborús bűnökben

mondta.

A szóvivő Moszkva súlyos aggodalmának adott hangot az ukrán hadsereg által visszafoglalt Harkiv megyei területeken bevezetett "szűrő tevékenység" miatt, amely az orosz megszállókkal együttműködő személyek megtalálását célozza.

Különösen aggasztó az a rengeteg jelentés, amelyek szerint az ukrán biztonsági szolgálatok és a neonáci fegyveres alakulatok "szűrő tevékenységet" folytatnak a civil lakosság körében azokon a területeken, ahonnan a szövetséges erők egységeit átcsoportosítás keretében kivonták

nyilatkozott a szóvivő.

Szörnyű elképzelni, hogy az ukrán fegyveres erők mit művelnek most velük

tette hozzá.

Zaharova szerint embereket gyilkolnak meg, és civilek ezreit vetik alá "szűrésnek". Hangsúlyozta, hogy ez "abszolút törvénytelen" és ellentétes a nemzetközi joggal. Felhívással fordult minden ENSZ-tagállamhoz és humanitárius szervezethez, hogy gyakoroljon nyomást Kijevre annak érdekében, hogy tegyen lépéseket a polgári személyeket érintő súlyos humanitárius következmények elkerülése érdekében.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a sajtó képviselőinek azt mondta, hogy a beérkező információk szerint az ukrán fél számos megtorló akciót hajt végre. Ezt felháborítónak nevezte és leszögezte, hogy a "különleges hadművelet" folytatódni fog.

Peszkov egyébként megjegyezte: aligha remélhető, hogy az új amerikai nagykövet javulást hoz Moszkva és Washington kapcsolatába. A szóvivő a CNN amerikai hírtelevíziónak arra az értesülésére reagált, hogy Joe Biden elnök Lynne Tracy jelenlegi jereváni nagykövetet jelölte az Egyesült Államok oroszországi diplomáciai képviseletének élére.