Orosz nagykövet: Nagy az orosz-amerikai összecsapás kockázata

Hírek2022. dec. 23.MTI

Nagy a kockázata a két nagyhatalom közötti közvetlen összecsapásnak - jelentette ki a TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete.

A misszióvezető a pénteken megjelent interjúban azt hangoztatta, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása azt bizonyítja, hogy ma már senki sem titkolja: a Fehér Ház politikájának valódi célja Oroszországgal szemben ukrán területen folytatott proxyháború. Ezt pénzzel, fegyverrel és hírszerzési adatokkal támogatja annak érdekében, hogy stratégiai vereséget mérjen Moszkvára.

Nehezményezte, hogy az amerikai támogatás, amely évekkel ezelőtt kézi lőfegyverek és könnyűfegyverek eseti szállításával kezdődött, mára eljutott a Patriot légvédelmi rendszerek biztosításáig. Rámutatott, hogy a Patriotok, amelyek kezelő személyzete sajtóértesülések szerint amerikai lesz, az orosz hadsereg legitim célpontjává válnak.

"És ha amerikaiak halnak meg? Amennyiben a személyzethez fognak tartozni? Mi lesz a reakció itt, Washingtonban? Ez nem bizonyíték arra, hogy a (washingtoni) kormányzat közvetlenül részt vesz a jelenlegi konfliktusban?" - vetette fel a szónoki kérdést a nagykövet.

"Zelenszkij itteni látogatása, washingtoni tárgyalásai azt mutatták, hogy sem a (washingtoni) kormányzat, sem Kijev nem áll készen a békére. A hangsúly a háborún van, az egyszerű katonák halálán, azon, hogy az ukrán rendszert továbbra is az Egyesült Államok igényeihez kössék" - hangsúlyozta Antonov.

"Diplomatáink az Egyesült Államokban minden lehetőséget megragadnak, hogy elmagyarázzák Oroszország álláspontját. Hangsúlyozzuk, hogy a két nagyhatalom közötti összecsapás kockázata nagy. Továbbra is arra fogunk törekedni, hogy az országunk biztonságával kapcsolatos aggodalmainkat ne hagyják figyelmen kívül, hanem meghallgassák őket és együtt dolgozunk ezek megoldásán" - mondta a misszióvezető.

Az orosz nagykövet Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter és nemzetbiztonsági tanácsadó rendezési javaslatával kapcsolatban az Oroszországgal való tárgyalás készségét emelte ki pozitívumként. Antonov egyébként "színházi showként" jellemezte az "elemében lévő" Zelenszkij vizitjét. A diplomata szerint az ukrán államfő azt demonstrálta, hogy kész országa érdekeit az amerikaiakénak alárendelni, Washington pedig cserébe további segítséget ígért neki a Moszkva elleni harcban.