Nézze meg egy ábrán, hogy áll a gáztározóink töltöttsége európai összehasonlításban

Hírek2022. dec. 23.Növekedés.hu

A gáztározók töltöttségi szintje a fűtési szezon kezdetével Európa-szerte, egy-két napos eltéréssel november 13-tól kezdett csökkenni. December 19-én az európai gáztározók átlagosan 83,45 százalékban voltak telítettek.

Magyarország az EU-ban az élmezőnyben áll a fogyasztáshoz szükséges töltöttség mennyiségében - derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből.

A fűtési időszak kezdete óta mennyivel csökkent a gáztározók töltöttségi szintje a kiválasztott EU-s országokban a csúcsponthoz képest

A Bruegel intézet becslése alapján éves alapon negyedével csökkent novemberben a földgázfogyasztás, mely a megemelkedett tarifák kereslet visszafogó hatásának és a megszokottnál enyhébb időjárásnak köszönhető. A jelenlegi előrejelzések szerint az elmúlt évek átlagánál hidegebb télre lehet számítani. 

December 19-én az európai gáztározók átlagosan 83,45 százalékban voltak telítettek, ami a csúcspont óta eltelt hónap alatt közel 13 százalékpontos csökkenés. 

A régió országaival összehasonlítva hazánkban csökkent a második legnagyobb mértékben a tárolók telítettsége, több mint 14 százalékponttal. Az apadás üteme a tél előrehaladtával egyre gyorsul.

A nehéz időszak jövő tavasszal kezdődhet, amikor kritikus szintekre csökkenhet a töltöttség, és az orosz földgáz elérhetősége kérdéses lesz. Az Északi Áramlat 1-2 csővezeték az európai földgázfogyasztás 31 százalékát látta el, így kiesése jövőre okozhat jelentős ellátási problémákat.

A tárolók feltöltése mellett Kínának a járvány utáni tavaszi újranyitása is tovább fogja fokozni a keresletet, felhajtva ezzel a gázárfolyamokat. A bevezetett lezárások hatására a világ második legnagyobb gazdaságában 2022 első tíz hónapjában 22 százalékkal csökkent a cseppfolyosóított földgáz (LNG) megrendelések volumene. A kínai gazdasági teljesítmény 2023-as erőteljes visszapattanása még nehezebb helyzetbe hozhatja Európát.

Októberben az Európába áramló LNG mennyisége éves alapon 70 százalékkal nőtt, meghaladva a 9 milliárd köbmétert. Az elmúlt fél év tendenciái és nyilatkozatai alapján az Európai Unió az oroszországi földgázbehozatal függőségét LNG függőségre akarja váltani. 

Azonban az LNG behozatal kapacitása is korlátozott; Európa körül sorban állnak a teli tankerhajók, dokkolásra és rakományuk újragázosítására várva. Az Oroszországgal és szövetségeseivel szemben bevezetett szankciók évi 78 millió tonna LNG-t biztosító beruházást zártak ki az európai piacról.

Az év második felében több vízen újragázosítani képes teherhajó (FSRU, Floating Storage Regasification Unit) érkezett Európába. Hollandia, Észtország, Finnország és Németország összesen 23-27 milliárd köbméternyi FSRU kapacitással rendelkezik, utóbbi pedig további 15 milliárd köbméternyit kíván üzembe állítani a következő évben.

Az LNG szektor fellendülésének még csak az elején járunk. Előrejelzések szerint 2030-ra 45 százalékkal fog emelkedni az ágazat globális termelése, és teljesen új cseppfolyósító, szállító és újragázosító infrastruktúra fog kiépülni.

Oroszországon kívül a világ többi országa összesen 90 millió tonnányi kapacitásbővítést tervez 2023 és 2025 között. Becslések szerint ezekhez közel 400 milliárd dollárnyi beruházásra lesz szükség, melyből 200 milliárdnyit egyedül az Egyesült Államok fog elkölteni.