Oroszországban egymást érik az ukrán támadások - célpontban a nagyvárosi régiók

Hírek2024. jan. 18.D.J

Ez történt az ukrán háború 693-dik napján:

- Az orosz hatóságok újabb rakétatámadásról számoltak be az orosz-ukrán határ közelében fekvő Belgorod városa ellen. Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó elmondta,

hogy a légvédelem mind a 10 rakétát megsemmisítette, de egy ember megsérült.

- Ukrán drónok próbáltak csapást mérni csütörtökön kora reggel a moszkvai és leningrádi térségre - közölte az orosz védelmi minisztérium. Állításuk szerint a drónokat megsemmisítették.

A Leningrádi terület elleni támadás célpontja egy balti-tengeri olajterminál volt - közölte a SHOT orosz hírügynökség névtelen forrásokra hivatkozva.

- Joe Biden a Fehér Házban a kongresszus vezetőit sürgette, hogy támogassák az Ukrajnának szánt legújabb segélycsomag elfogadását.

A szenátus republikánus vezetője, Mitch McConnell és demokrata kollégája, a többségi vezető Chuck Schumer szerint a jövő héten sor kerülhet a szavazásra.

- Orosz rakéták csapódtak be szerdán egy Harkiv mellett fekvő településen, egy ember meghalt, egy oktatási intézmény pedig megrongálódott - közölte Oleh Szonyehubov regionális kormányzó és a hadsereg.

Két csapás érte a Harkivtól délkeletre fekvő Csuhujev városát; egy fűtő- és erőműben dolgozó nő meghalt. Egy másik személy megsebesült.

- Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint 2024-re a légi fölény megszerzése az egyik fő cél. "2024-ben természetesen az a prioritás, hogy Oroszországot lehajítsuk az égből" - mondta Kuleba a Világgazdasági Fórumon.

- A NATO egyik vezető katonatisztje szerint az ukrajnai háború "meghatározhatja a világ sorsát", és a nyugati hadseregeknek és politikai vezetőknek drasztikusan meg kell változtatniuk azt a módot, ahogyan Kijevet segítik az Oroszország elleni harcban.

- Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken azt mondta, nem hiszi, hogy közel van a tűzszünet Ukrajnában, de olyan jövőt lát, amelyben Ukrajna erősen megáll a saját lábán.

- David Cameron brit külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórum küldötteinek elmondta, hogy egyértelműen indokolt, hogy a befagyasztott orosz vagyont Ukrajna újjáépítésének finanszírozására használják fel.

- Németország katonai szállítmányokat adott át Ukrajnának, többek között lőszert Leopard 1 harckocsikhoz, páncélozott személyszállító járműveket és rakétákat.

Ezen kívül 16 Zetros harckocsit, 50 mobil műholdas terminált, 25 Heidrun felderítő drónt és 1840 sisakot.

- A nyugati vállalatok 2023 első 10 hónapjában 2,9 milliárd dollár értékben szállítottak Oroszországnak kritikus fontosságú alkatrészeket a Moszkva elleni szankciók ellenére - közölte az ukrán elnöki hivatal.