Oroszországban már októbertől oltanának a koronavírus ellen

Hírek2020. aug. 4.Növekedés.hu

Az orosz járványügyi hatóságok már októbertől el akarják kezdeni az első tömeges oltási kampányt a koronavírus ellen.

Az a sebesség, amellyel Oroszország be akarja vezetni első, lehetséges koronavírus-oltóanyagának széleskörű alkalmazását, aggodalmat kelt a szakértők körében. Attól tartanak, hogy a nemzeti büszkeséget fontosabbnak ítélik az egészségnél és a biztonságnál. A dw.com hírportálon olvasható cikk szerint Moszkva bízik abban, hogy az első tömeges védőoltás-program már októberben elindítható lesz.

Mikhail Murashko egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a moszkvai Gamaleya Institute állami kutatóintézet befejezte egy adenovírus-alapú oltóanyag klinikai vizsgálatait (az adenovírusok okozzák a legtöbb légzőszervi megbetegedést). A miniszter szerint a szer regisztrációjához szükséges dokumentációk összeállítása folyamatban van.

Októberre tervezzük a tömeges oltási program elindítását

mondta Mikhail Murashko és hozzátette: először az orvosokat és a tanárokat oltják be.

A miniszter szerint a harmadik fázisú kísérletekben 800 ember vesz részt. Egyidejűleg megkezdődik „a szer nagy mennyiségben történő termelése és széleskörű alkalmazása”.

Az oltóanyag a Reuters hírügynökség értesülései szerint a helyi hatóságoktól augusztus folyamán megkapja felhasználási engedélyt, majd hamarosan alkalmazásra kerülhet.

Az a sebesség azonban, amellyel Oroszország elindítja első lehetséges COVID-19 oltóanyagának széleskörű alkalmazását, meglepte a szakértőket. Felveti azt a kérdést, vajon Moszkva nem kockáztatja-e a lakosság egészségét annak érdekében, hogy megnyerje az első sikeres oltóanyag előállításáért zajló versenyt.

Napjainkban a szakértők világszerte több, mint 100 olyan lehetséges oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak, amellyel megpróbálják felvenni a harcot a COVID-19 járvány ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint már legalább négy szer került a klinikai kísérletek harmadik, végső szakaszába. Közülük hármat Kínában, egyet pedig az Egyesült Királyságban fejlesztettek ki.

Az orosz oltóanyag még a kísérletek második szakaszában jár, amelyet várhatóan augusztus 3.-án fejeznek be. Egyidejűleg már beoltják az egészségügyben dolgozókat. A CNN hírügynökség tudni véli, hogy az orosz szert, sok más oltóanyagtól eltérően, két alkalommal kell beadni.

A kutatást finanszírozó orosz szuverén egészségügyi alap vezetője, Kirill Dmitriev az oltóanyag kifejlesztésére irányuló kampányt az 1957-ben lezajlott űrkutatási versenyhez hasonlította, amikor Oroszországnak sikerült az első műholdat pályára bocsátani. „Ez egy szputnyik-pillanat” mondta.

Orosz kutatók szerint a Gamaleya Institute oltóanyagát azért sikerült ilyen gyorsan kifejleszteni, mert egy olyan szerre épül, amelyet különböző betegségek kezelésére már használtak. Pontos leírását és adatait a következő hónap elején hozzák nyilvánosságra.