Orvoselvándorlás: az orvosok kevesebben mennek el, de a gyógyszerészek elindultak

Hírek2019. júl. 22.Növekedés.hu

Tavaly csökkent az orvosok és szakdolgozók elvándorlása, de patikusból több ment el, mint korábban - írja a Weborvos.hu.

Két év után hozta nyilvánosságra a többek között az egészségügyben dolgozók migrációs statisztikáit is vezető Állami Egészségügyi Ellátó Központ - Emberi Erőforrás-fejlesztési Főigazgatóság a legfrissebb adatokat - tudhatjuk meg a weborvos.hu cikkéből.

Ezekből valóban leszűrhető, hogy az utóbbi években csökkent a még itthon maradt magyar orvosok, fogorvosok, szakdolgozók külföldi munkavállalási kedve, azonban még így is elég sokan kértek hatósági igazolást ahhoz, hogy a határon túl gyakorolhassák hivatásukat. A gyógyszerészekre vonatkozó adatokból pedig kitűnik: náluk tavaly ugyanolyan, sőt picivel nagyobb volt az elvándorlási hajlandóság, mint az előző években. 

A 2018-ra vonatkozó statisztikák alapján az orvosok közül 743-an fordultak a főigazgatósághoz hatósági bizonyítványért, közülük 452 magyar állampolgárságú. A korábbi évvel összevetve 13 százalékkal kevesebb magyar orvos kérte az igazolást. Főleg a fiatal magyar orvosok, a 25-29 évesek igyekeztek külföldre (135 fő), de az utánuk jövő korcsoportból, a 30-34 évesek közül is sokan kértek hatósági bizonyítványt (92 fő).

Ezek a tendenciák nagyjából hasonlóak a korábbi évekhez, a különbség inkább az idősebb orvosoknál figyelhető meg: a középkorúak közül tavaly kevesebben fordultak a hatósághoz, mint előzőleg, viszont meglepő módon 65 év fölött tizenkét magyar orvos kért igazolást a külföldi munkavállaláshoz 2018-ban. Szintén változás, hogy míg korábban több férfi akart külföldre menni az utóbbi két évben a hivatalhoz forduló orvosnők voltak többségben.

A külföldre igyekvő magyar orvosok körében már régóta az első két célország Németország és Anglia, így volt ez tavaly is. A harmadik-negyedik hely többször változott, most 2018-ban Ausztria, Svájc illetve ötödik helyen Románia volt a legnépszerűbb. A korábban kedvelt Svédország tavaly csak a hatodik lett. A szakmák alapján ahogy a korábbi években úgy 2018-ban is főleg belgyógyászok (29 fő) és aneszteziológusok (27 fő)  kértek hatósági bizonyítványt a külföldi munkavállaláshoz. De sok csecsemő-, és gyermekgyógyász, háziorvos valamint sebész is a határon túl akarja folytatni a hivatását.