Összeomlik a cégek árfolyama - Jönnek a ragadozók

Hírek2020. márc 27.Növekedés.hu

Az Európai Unió vezetői a stratégiai szerepet játszó egészségügyi, infrastrukturális és egyéb vállalatokat meg kívánják védeni az ellenséges szándékú külföldi felvásárlásoktól, olvasható a reuters.com hírportálon.

A közelgő EU-csúcstalálkozóra készített előterjesztések egyike szerint a tőzsdén jegyzett vállalatok a koronavírus-válság következtében összeomló részvényárfolyamok miatt világszerte könnyebb célpontokká váltak. Az oltóanyag gyártó és hasonló tevékenységi körű vállalatok kulcsszereplővé léptek elő és a figyelem középpontjába kerültek.

A 27 EU-tagállam vezetői videó konferencia keretében tárgyalnak majd az előterjesztésről. A dokumentum azt javasolja, hogy

tegyenek meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy megvédjék a stratégiai fontosságú vállalatokat és technológiákat a külföldi befektetésektől, amelyek veszélyeztethetik a jogszerű közpolitikai célokat. 

Az EU feladat-végrehajtó szerve, az Európai Bizottság irányelveket bocsátott ki az ellenséges kivásárlások elleni nemzeti védekezés erősítése érdekében.

Mint minden válságos időszakban, amikor nagyvállalati és ipari egységeink nyomás alá kerülhetnek, meg kell védenünk biztonságunkat és gazdasági szuverenitásunkat

fogalmazott a Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen.

A különleges védelemre szoruló vállalatok között vannak az egészségügy, a biotechnológia, az orvosi kutatás területén működő és az olyan infrastrukturális szervezetek, amelyek alapvetően fontosak biztonságunk és a közrend szempontjából

olvasható a Bizottság dokumentumában.

Brüsszel a közelmúltban 80 millió euró támogatást ígért a németországi központú CureVac biotechnológiai vállalkozás számára. A vállalkozás egy olyan technológiát fejlesztett ki, amely csökkentheti az oltóanyagok előállításának költségét és gyors megoldást kínál a COVID-19-re, az új koronavírus által okozott betegség kezelésére.

A brüsszeli felajánlásra azt követően került sor, hogy jelentések szerint az Egyesült Államok kormányzata igyekezett megszerezni a CureVac által kifejlesztett technológiát.

Az EU szabályai szerint az államok a stratégiai ágazatokban ma is megakadályozhatják az ellenséges kivásárlásokat vagy előírhatnak olyan ellátási kötelezettségeket, amelyek kielégítik a nemzeti vagy az EU-szintű alapvető igényeket. A most közzétett irányelvek célja, hogy valamennyi alkalmazható védelmi eszközt felhasználják

Az EU vezetői bizonyára támogatják Brüsszel iránymutatását, amely egybeesik azzal a tavalyi francia és német kezdeményezéssel, amely az EU verseny-szabályainak enyhítését célozta és lehetővé tette, hogy a külföldi felvásárlók elleni hatékonyabb védekezés érdekében az EU vállalatai összeolvadjanak.

Az egyes országok már tettek hasonló célú lépéseket. Az olasz gazdasági miniszter, Roberto Gualtieri a napokban közölte, hogy járványok, földrengések, információ-technológiai vagy geopolitikai veszélyek esetén a stratégiai fontosságú vállalatoknak nemzeti védelmet kell élvezniük.

Franciaország nyíltan arra szólított fel, hogy nagyvállalatai telepítsék haza azokat a termelési szalagokat, amelyek beszállítói láncai a világ legnagyobb alkatrészgyártója, Kína területén kirobbant járvány miatt megszakadtak.