Összeomlott a gázai tűzszünet terve: a végsőkig folyik a harc

Hírek2024. feb. 8.F. P.

Tűzszüneti tárgyalásokat folytatott több szereplő, hogy mód legyen fogolycserére a Hanász és Izrael háborújában, de nem sikerült megoldást találni. nem is lehet, hisz a Hamász megmaradásáért küzd, Izrael a szervezet felszámolásáért.

Nem jött össze a tűzszünet Izrael és a Hamász között, mivel nem sikerült olyan megoldást találni, amivel a két fél nyerne valamit. Izraelnek az október 7-én elrabolt, még élő túszai kiszabadulása miatt lenne értelme rövid tűzszünetet tartania, cserébe maga is bebörtönzött palesztin foglyokat bocsátanna aszabadon.

Ha ez lezajlik, tovább folyna a háború, hacsak a Hamász önként ki nem vonulna az övezetből, miután az októberi, máig érthetetlen motivációjú Hamász támadás, melynek során célzottan civileket, köztük gyerekes családokat mészároltak le, Izraelt a terrorszervezet teljes felszámolására készteti.

Benjamin Netanyahu elomondta, hogy szóba sem kerülhet olyan megoldás, hogy kivonulnak, anélkül, hogy befejeződne a Hamász katonai és polgári szerveinek felszámolása a Gázai övezetben.

A Hamász ezzel szemben olyan javaslatot tett, hogy a túszok elengedéséért cserébe 135 nap után Izrael teljesen kivonul, és ők lényegében ugyanúgy hatalmon maradnának.

Ez illúzió: Izrael már nem vonulhat vissza, pláne, hogy a Hamász harcosainak kétharmadát már felszámolta, és már csak egy város nincs az ellenőrzése alatt az egyiptomi határnál, melyet csak azért nehéz elfoglalni, mert a civil lakosság ott tömörül. 

A Hamász libanoni vezetői a The Guardian szerint Kairóban folytatják a tűzszüneti tárgyalásokat, de realitása csak olyan tűzszünetnek lenne, amilyen korábban is zajlott, amikor a felek néhány nap alatt foglyokat cseréltek. Izrael elég elszántnak tűnik, hogy nem teszi le a fegyvert, amíg a Hamászt utolsó emberig ki nem űzik Gázából.