Őszi programok a Pénzmúzeumban

Hírek2023. okt. 30.Növekedés.hu

2022. márciusi nyitása óta közel 140 ezer látogatót fogadott a Pénzmúzeum, ahol komoly közösségi élet zajlik: a legkisebbektől az idősebbekig mindenki talál kedvére való programot. Összegyűjtöttük a legizgalmasabb eseményeket a múzeum aktivitásai közül, ami az őszi szünetre is tartalmas kikapcsolódást jelenthet.

Aranyrúdemelés – a múzeum igazi szenzációja

A „Pénz útja” című állandó kiállításon minden a pénz körül forog. Az első csomópont a magyarországi aranybányászat gazdag múltját mutatja be. Már az ókorban számos aranylelőhely állt rendelkezésünkre, de az európai aranytermelésben Magyarország a XIII. századtól egészen a XIV. századig az első helyen állt.

A 2021-es adatok szerint a magyar aranytartalék 94,5 tonnára tehető.

A Pénzmúzeum utolsó állomásán megtekinthető, hogy a világ egyes területei milyen mértékű aranytartalékot halmoztak fel. Ezen a ponton pedig nem pusztán elméleti tudás áll rendelkezésre az aranyról, hanem kézzel fogható is, hiszen

itt található a Pénzmúzeum valódi, 24 karátos 12,4 kg-os aranyrúdja, mely nyitvatartási időben megérinthető, sőt, meg is emelhető.

Találkozás a robotokkal – A múzeum új sztárja: Mani

A legkisebbek örömére a Pénzmúzeum robotcsaládja

augusztus végén új taggal, Manival bővült.

A gesztikuláló, pislogni képes, humanoid jellegű robot érdekessége, hogy

társalog, arcot követ, és kérdésekre válaszol.

A robot új, találóbb nevét a social média felületeken kereste és találta meg a múzeum szakmai vezetése. Manival kapcsolatos érdekesség, hogy eleinte csak vendégként bukkant fel az aulában, de a közönség annyira megkedvelte, hogy Moneta, Pengőr mellett most már ő is állandó lakója a Pénzmúzeumnak, így az aulában bármikor felkereshető.

Pénzmúzeum Panoráma Terasz – Buda új titkos találkozóhelye

2023. június 16-tól új attrakcióval bővül a Pénzmúzeum és Látogatóközpont kínálata. A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő épület tetőterasza, mely a nyilvánosság előtt mindeddig zárva volt, megnyitotta kapuit.

A Pénzmúzeum Panoráma Terasz megnyitásának célja

egy unikális épület tereinek szélesebb körben történő megismertetése.

Az ez irányban tett első lépés az „Évszázados értékünk – Korcsolyapályától a Pénzmúzeumig” című új, időszaki kiállítás átadása volt április közepén. A tárlat az ingatlan múltján és jelenén keresztül Sándy Gyula építészmérnököt igyekszik reflektorfénybe állítani.

A Pénzmúzeum Széll Kálmán tér felöli tetőterasz megnyitásával, illetve a körtoronyból történő lepillantással lehetőséget ad új perspektívából szemlélni a várost. Az élmény kellemesebbnek ígérkezik annak ismeretében, hogy a tetőteraszon egy kávézó is helyet kapott, ahová a hideg időben is be lehet húzódni.

Workshop – alapfokon az éremrestaurálásról

Szeptemberben, a Kutatók Éjszakájának egyik legjobban várt programja az

éremrestauráló workshop volt,

melynek keretében a résztvevők betekintés nyerhetnek az éremrestaurálás műhelykérdéseibe.

A jelenlévők a régészeti fémtárgyak tisztításán át a közép- és újkori érmék restaurálásával, illetve a modern emlékérmékkel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekkel is foglalkoztak.

Horváth Szulamit Emma, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont állományvédelmi szakemberének vezetésével a látogatók

a magukkal hozott érméken ki is próbálhatták a különböző technikákat, eljárásokat.

A programot a Pénzmúzeum a hatalmas érdeklődésre való tekintettel novemberben többször is megismétli, érdemes a dátumok miatt figyelni a múzeum social média felületeit.

Kávéházi estek – izgalmas pénzfókuszú beszélgetések

A Pénzmúzeum új programsorozatot indított ez év őszén.

A havonta jelentkező eseményre minden alkalommal speciális vendég érkezik, olyasvalaki, aki a pénz, a gazdaság valamely aspektusára világít rá.

Az első beszélgetés vendége Réthy Barbara volt.

A beszélgetés végén mindenki tudta, hogyan ellenőrizze a bankjegyek valódiságát, milyen biztonsági elemek bukkannak fel egy bankjegyen, illetve mi a teendő, ha hamis pénz kerül a birtokunkba, netán véletlenül elszakítunk egy húszezrest.

A programra pillanatok alatt elkeltek a helyek. A következő esemény november 15-én esedékes, ekkor

Szoboszlai Dominik futballista édesapját kérdezzük a tehetség korai felismeréséről és a tehetséggondozás lehetőségeiről

Magyarországon. (X)