Előrenyomultak az izraeli tankok, már három fronton zajlanak a harcok

Hírek2023. okt. 30.MTI, Növekedés.hu

Izrael újabb szíriai célpontokat is támad, ahonnan rakétatámadásokat intéznek az ország ellen - jelentette az izraeli hadsereg. A harcok felerősödtek Ciszjordániában is, ahol Dzsenin városába izraeli harckocsikat vezényeltek. A Libanonnal határos frontvonalon is intenzív harcokról számol be a Haaretz izraeli lap.

Izraeli vadászgépek szírai célpontokat támadtak vasárnap - számol be a Haaretz izraeli lap.

Ciszjordániában Dzsenin városában is harcok alakultak ki, négy palesztin és egy izraeli katona életét vesztette, a városba izraeli harckocsikat vezényeltek.

Hétfő reggeli izraeli jelentések szerint a Gázai övezetbe elhurcolt izraeli túszok száma 239, és az izraeli hadsereg 40 embert továbbra is eltűntként kezel.

A harcokban eddig 8005 palesztin - köztük 3342 gyermek - vesztette életét - a palesztin egészségügyi hatóságok szerint.

Libanonból a Hezbollah intézett támadásokat izraeli települések ellen, válaszul az izraeli légvédelem rakétacsapásokat intézett a támadók infrastruktúrája ellen, eközben a Gázai övezet északi részén folyamatosak a harcok.

A Gázai övezetbe az eddigi legnagyobb mennyiségű humanitárius segély érkezett a rafahi határátkelőn keresztül. Az övezetben részlegesen helyreállítják az internet és telefonkapcsolatot.

Izraelnek minden joga és kötelessége megvan arra, hogy megvédje polgárait a terrorizmustól, ugyanakkor ezt a humanitárius joggal összehangban kell megtennie, amely elsődlegesnek tekinti a civilek védelmét - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök, amikor Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel beszélt telefonon vasárnap.

Ez volt a két politikus első egyeztetése mióta Izrael bejelentette katonai műveletek kiszélesítését.

A Fehér Ház közleménye szerint szóba kerültek a Gázai övezetben fogva tartottak megtalálását célzó erőfeszítések, akik között a konfliktus kirobbanása óta eltűntként számon tartott amerikai állampolgárok is lehetnek.

Biden vasárnap Abdel Fatáh al-Szíszi egyiptomi elnökkel is beszélt telefonon, akivel a Gázai övezetbe irányuló humanitárius szállítmányok bejutásának felgyorsításáról egyeztettek. A megbeszélésen szóba kerültek a konfliktus kiszélesedésének megakadályozását célzó amerikai diplomáciai lépések is.

Mihael Hercog, Izrael amerikai nagykövete egy interjúban beszámolt arról, hogy már vasárnap több tucat kamion érkezett a Gázai övezetbe humanitárius szállítmánnyal, és a következő napokban is lehetővé teszik további segélyek bejutását Egyiptom felől. A Fox News hírtelevíziónak adott nyilatkozatban a nagykövet hangsúlyozta, hogy a Hamász ellen zajló hadművelet során Izrael a civileket kíméli. Megjegyezte, hogy a háborút rákényszerítették országára, de a Hamász további működését nem hagyhatja.

Jake Sullivan elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN hírtelevíziónak adott, vasárnap sugárzott interjúban azt mondta, hogy az Egyesült Államok az izraeli kormány "legmagasabb szintjein" egyeztet a Gázai övezetben élő civilek életének védelméről. Izrael felelősséggel tartozik a gázai övezeti civilek életének védelméért - jelentette ki a tanácsadó és hangsúlyozta, hogy Washington kemény kérdéseket tesz fel Izraelnek, ideértve a humanitárius segélyezést, a terroristák és vétlen civilek közti különbségtételt, valamint katonai műveletének tervezését illetően.

Az izraeli hadműveletekhez való amerikai hozzáállás politikai vita tárgya az Egyesült Államokban, demokraták és republikánusok másként ítélik meg a helyzetet.

A Gázai övezetben kialakult humanitárius helyzet miatt hétfőre az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezte az Egyesült Arab Emirátusok küldöttsége. A New York-i ülésen a tervek szerint a többi között meghallgatnák a világszervezet humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettesét.

Izrael ENSZ nagykövete vasárnap ugyanakkor élesen bírálta az világszervezetet az Izraellel kapcsolatban elfogadott közgyűlési határozat kapcsán, amely tűzszünetet sürgetett.

Gilad Erdan úgy fogalmazott, hogy a világszervezet "elveszítette legitimitását, és relevanciáját", amikor képtelen volt egységre jutni abban, hogy elítélje a Hamász által az izraeli civilek ellen elkövetett terrorcselekményeket.

A Közel-Keleten kialakult, eszkalációval fenyegető háborús helyzet is szerepel Szaúd-Arábia védelmi miniszterének hétfői tárgyalásain Washingtonban. Háled bin-Szalmán a tervek szerint találkozik Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval, Lloyd Austin védelmi miniszterrel, valamint Antony Blinken külügyminiszterrel.

Az Izrael és a Hamász között kirobbant háborút megelőző hetekben a szaúdi kormányzat képviselői még előrehaladásról számoltak be az Izraellel fenntartott kapcsolatok normalizálásának folyamatában. Szombaton a rijádi külügyminisztérium közleményben arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben bármilyen szárazföldi hadművelet "palesztin civilek életét veszélyezteti, és hatalmas kockázatot jelent".