Osztrák külügyminiszter: Afganisztán nem válhat biztonságpolitikai "fekete lyukká"

Hírek2021. aug. 30.MTI - Kántor Yvette - Bécs

Afganisztán nem válhat biztonságpolitikai "fekete lyukká" - jelentette ki Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter hétfőn az Afganisztán közép-ázsiai szomszédaival szervezett virtuális konferencia előtt, a Karl Nehammer belügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón Bécsben.

Schallenberg elmondta, az online konferencián Üzbegisztán, Türkmenisztán és Tádzsikisztán mellett uniós tagállamok - Görögország, Németország és Dánia - képviselői is részt vesznek. Hozzátette,

Pakisztánnal és Iránnal már felvették a diplomáciai kapcsolatot, hogy pontosabb képet kapjanak az afganisztáni helyzet következtében kialakult biztonságpolitikai és humanitárius válságról.

A tárcavezető bejelentette, a régiónak szánt, eredetileg hárommilliós támogatást 18 millió euróra emelték, és ezt a hozzájárulást határvédelemi és humanitárius célokra akarják fordítani. Mint mondta,

a hétfői konferencia egyik fontos célja, hogy Afganisztán közép-ázsiai szomszédaitól megtudják, mely területeken van legnagyobb szükség a segítségre, és ők hogy látják a kialakult afgán politikai helyzetet.

Gyors cselekvésre van szükség, mert az afgán válság futótűzként elsöpörheti az egész régiót

- összegezte az osztrák álláspontot a külügyminiszter, és egyúttal szorgalmazta a nemzetközi szervezetek, elsősorban az ENSZ határozott és gyors fellépését.

Újságírói kérdésre válaszolva Schallenberg elmondta, még pár tucatnyi osztrák állampolgár, illetve ausztriai tartózkodási engedéllyel rendelkező ember vár arra, hogy kimenekítsék Afganisztánból, akiket valószínűleg szárazföldi útvonalon próbálnak majd kihozni az országból.

Karl Nehammer belügyminiszter kiemelte, a tanácskozásra konkrét javaslatokkal érkezik Ausztria. Cél, hogy a határvédelmi, illetve a terrorizmus és a szervezett bűnözés ellen szerzett tapasztalatok átadásával, a bizalom kiépítésével, a felkínált együttműködéssel és a helyben való segítséggel hozzájáruljanak a térség stabilizálásához.