Az átutalások több mint 40 százaléka az azonnali fizetési rendszerben teljesül

Elemzések2021. aug. 30.HP

Magyarországon az átutalások több mint 40 százaléka az azonnali fizetési rendszerben teljesül – hangzott el az MNB kerekasztal beszélgetésén. Ilyen magas arányt Európában senki más nem ért még el. Az azonnali fizetési rendszeri iránti igényt jelzi, hogy az átutalások több mint egyharmada a hagyományos banki nyitvatartási időn kívül teljesül.

A forint 75. születésnapi ünnepségsorozatának zárásaként kerekasztal beszélgetést tartott a Magyar Nemzeti Bank. A beszélgetést Fáykiss Péter, az MNB igazgatója moderálta.

Készpénz

Vonnák Balázs, az MNB vezető oktatási és kutatási szakértője szerint a készpénzhasználat hazai és nemzetközi szinten is fokozatosan visszaszorul.

A készpénz népszerűsége az elmúlt időszakban többek között annak volt köszönhető, hogy világszerte alacsony a kamatkörnyezet, ezért alacsony a készpénztartás költsége.

Emellett sokak számára úgy tűnik, hogy a készpénz biztosabb formája a vagyon őrzésének.

Kolozsi Pál Péter, az MNB eszköztár, devizatartalék és kockázatkezelési igazgatója rámutatott, a pénz iránti bizalom két fontos tényezőre vezethető vissza.

Egyrészről már régóta használjuk a készpénzt biztonsággal, másrészről az állam és az állam által használt készpénz iránt fennáll egyfajta bizalom.

Fintech megoldások előnyei és hátrányai

Szombati Anikó, az MNB Digitalizációért és a FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgató kifejtette, a fintech fejlesztések mindenképpen kívánatosak. Ezen megoldások az ügyfelek igényeit szolgálják ki, egyre olcsóbb, gyorsabb és könnyebb hozzáférést biztosítanak.

A kockázatok is ezen tulajdonságokban rejlenek. Az ügyfelek nem feltétlenül tudnak különbséget tenni egy bank és egy fizetési szolgáltató között. Emiatt a fintech szolgáltatók mögött lévő biztonsági hálóval sincsenek teljesen tisztában. Sokszor ugyanolyan biztonságot várnak el, amit egy bank képes nyújtani.

Fontos azonban látni Szombati Anikó szerint, hogy a fintech szereplőkre nem ugyanaz a szabályozás vonatkozik, mint a bankokra. Egy bank esetében például a betétbiztosítás is védi az ügyfeleket.

Az ügyfelek tájékozatlansága egyértelműen növeli a kockázatokat. Ezenfelül olyan zárt rendszerek alakulhatnak ki egy-egy big tech céghez kötődve, melyek könnyű belépést és tranzaktálást ígérnek, azonban adott esetben nagyon nehézkes lehet a kilépés.

Varga Lóránt, Pénzügyi infrastruktúra és pénzforgalom fejlesztési főosztályvezető szerint a jó oldala ennek a fejlődési tendenciának, hogy nagyon sok innovációt hoz.

A fintech és big tech cégek, illetve a bankok körében is egy rendkívül erőteljes innovációs folyamat zajlik. Az innovációt az ügyfelek iránti harc hajtja, amit pozitívan kell értékelni. A pénzforgalom ugyanakkor egy hálózatos piac, vagyis a mérethatékonyság nagyon sokat számít.

Hosszú távon arra kell vigyázni Varga Lóránt szerint, hogy ne alakuljanak ki monopóliumok, melyek a visszájára fordítanák az előnyöket.

Azonnali fizetési rendszer

Varga Lóránd rávilágított, 2020 márciusában indult el az azonnali fizetési rendszer. Magyarországon kötelező a rendszerben való részvétel. Sőt, az átutalások nagyon jelentős hányadát kötelező azonnal teljesíteniük a bankoknak.

Az elején nagyot ugrottunk, Magyarországon az átutalások több mint 40 százaléka az azonnali fizetési rendszerben teljesül. Ilyen magas arányt Európában senki más nem ért még el.

Ezt követően, az azonnali fizetés második szakaszában megnyitotta az MNB a lehetőséget, hogy a vállalati kötegelt átutalásokat is be tudják csatornázni a bankok.

Az átutalásoknak, azonnali fizetéseknek több mint egyharmada a hagyományos banki nyitvatartási időn kívül teljesül.

Emellett bizonyos bankok mobilalkalmazásával webshopokban és fizikai kereskedőknél is lehet már QR kód lefényképezésével azonnali fizetést indítani és így kifizetni a szükséges összeget. Ennek az elfogadó hálózata egyelőre viszont még nem annyira kiterjedt, mint a bankkártyáké. A jegybank ezt az utat tartja jó iránynak, amit a későbbiekben is ösztönözni szeretne.

Lakossági ösztönzők

Vonnák Balázs elmondása alapján az idősebb generációk némileg idegenkednek a digitális fizetési megoldásoktól, míg a fiatalok sokkal könnyebben elsajátítják az újfajta megoldásokat.

Néhány évtized múlva várhatóan minimálisra fog csökkenni a készpénzhasználat – tette hozzá.

Kolozsi Pál Péter szerint azok az innovációk terjednek majd el különösen gyorsan, melyek az emberek mindennapi életét könnyebbé teszik.

Varga Lóránt két dolgot tart szükségesnek ahhoz, hogy jó ütemmel elterjedjenek az elektronikus fizetési megoldások.

Fontos, hogy az ügyfelek minden fizetési helyzetben találjanak elektronikus fizetési alternatívát, melynek egyúttal ügyfélbarátnak, kényelmesnek és jól használhatónak kell lennie.

Digitális jegybankpénz

Kolozsi Pál Péter kifejtette, a digitalizáció felgyorsulása aktívabb jegybanki szerepvállalást tesz szükségessé, hiszen az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás kérdésköröket is befolyásolják az aktuális folyamatok.

Szombati Anikó szerint több piaci kezdeményezés is felgyorsította a jegybankokon belül a digitális jegybankpénzben való gondolkodást. Elég csak a bitcoin 2013-as megjelenésére vagy a Facebook saját fizetési megoldásának 2019-es publikációira visszagondolni.

Digitális jegybankpénz akkor válhat realitássá, ha meg vannak hozzá a technológiai alapok és az igény a fogyasztók oldaláról – tette hozzá az MNB ügyvezető igazgatója.